Tenis

Ce se mai întâmplă cu cazul de dopaj al Simonei Halep

Sursă foto: https://twitter.com/_TennisCoaching

Timpul trece și nu apar informații oficiale despre ceea ce urmează în cazul de dopaj în centrul căruia se află jucătoarea de tenis Simona Halep. Au mai apărut niște date, dar nu au putut fi verificate și, în mod cert, nu sunt oficiale.

Datele publicate de TVR Info indică faptul că audierea Simonei Halep în fața tribunalului sportiv Sports Resulutions trebuia să aibă loc pe 17 februarie, dar a fost amânată pentru acest final de lună, ea urmând să pledeze ca nevinovată.

De asemenea, Prosport afirmă că Halep va susține o contaminare accidentață cu substanța Roxadustat, aflată eronat într-unul dintre suplimentele sale care nu o conțineau pe lista ingredientelor. Echipa sportivei ar fi testat deja suplimentul într-un laborator idependent din Franța, iar analiza ar fi indicat contaminarea cu Roxadustat pe linia de producție.

Însă, la prima vedere privind aceste informații, este greu de înțeles și de demonstrat că acea contaminare a survenit pe linia de producție. Acest lucru se poate demonstra doar dacă și alte recipiente ale altor sportivi includ de asemenea Roxadustat sau dacă se face o analiză la fabrica respectivă și se arată că linia de producție poate fi sau a fost contaminată. Altfel, dacă doar Simona Halep a avut în borcan Roxadustat, nimeni nu poate demonsta unde a avut loc cu adevărat contaminarea. Acest nu lucru nu înseamnă că o contaminare nu a avut loc, dar aceasta este greu de demonstrat. Au fost cazuri reale în medicină, despre care am scris aici - unul dintre ele chiar ecranizat de Neflix - în care o mână criminală, la întâmplare, a avut acces și a contaminat recipiente medicale, doar pentru a face rău, nu contează cui.

Simona Halep a fost descoperită pozitiv cu Roxadustat pe data de 21 octombrie 2022 și riscă o suspendare de patru ani din tenis. Incidentul a avut loc în anul în care Haleo revenise cu rezultate mai bune în tenis, după doi ani de mediocritate. Anul 2022 a coincis și cu debutul antrenorului francez Patrick Mouratoglou în echipa lui Halep, acesta având acum cu totul alte priorități.



Ce se mai întâmplă cu cazul de dopaj al Simonei Halep