Tenis

Nu, argumentul avocaților-arbitri care o vor judeca pe Halep nu stă în picioare

Am citit declarațiile recente ale așa-zișilor „avocați arbitri” care o vor judeca pe Simona Halep în procesul de dopaj. Ei duc un argument care nu stă în picioare și, dacă Halep se consideră cu adevărat nevinovată, va trebui să conteste.

Am spus și am mai spus-o recent. Nu o să o cred pe Simona Halep că este nevinovată decât dacă va solicita o anchetă legală, care se impune, prin care să încerce să demonstreze cine a atentat la cariera, dar și la viața ei. Orice om care se știe nevinovat, așa ar face. Orice altceva este un teatru ieftin și, credeți-mă, am un nas care detectează teatrul ieftin de top mondial, până și pe mine mă enervează și îmi face viața grea, dar nu e ceva ce am ales.

Să privim puțin declarațiile avocaților arbitri care o vor judeca pe Halep. Au fost prima oară publicate de Prosport. Nu știu căt de adevărate sunt, nu le-am putut verifica.

Ce spun avocații-arbitri, dacă luăm textul așa cum este? Ei aduc un argument irefutabil, pardon de expresie, în sprijinul teoriei că USADA  - forul care a testat-o și a descoperit-o pe Halep dopată - nu ar fi putut contamina voluntar probele de urină ale româncei. 

De ce nu ar fi putut contamina voluntar, zic ei? Argumentul lor este acesta: „Probele nu sunt nominale. Simona Halep a fost pur și simplu un număr ca indiciu al probei de urina prelevată la US Open. [...] Experții laboranți care au analizat proba de urină a Simonei habar nu a avut că ea aparține lui Halep!”.

Adică, nimeni nu o putea contamina pe Halep voluntar pentru că „a fost un număr”? Suntem gâgă sau gândim puțin?

Eu cred că o puteau contamina și voluntar și involuntar și, ca de obicei, o să aduc și argumente.

Ipoteza contaminării voluntare în cadrul USADA

Hai să vedem cum se prelevă probele de urină, se vede chiar pe siteul USADA. Dacă te-ai uitat la clipul din link, mergem mai departe, dacă nu, tot mergem pentru că explic de la zero mai jos.

Așa cum se observă în imagini, probele A și B prelevate sunt sigilate de sportiv în mai multe ambalaje și apoi predate unui DCO (Ofițer de Control Doping) care trebuie să le trimită la laborator. Dacă un DCO este rău intenționatu sau plătit sau malefic sau rasist sau orice altceva să facă rău, poate rupe sigiliile în privat, contamina proba și resigila cu alte sigilii nou-nouțe ale unui alt set antidoping nou-nouț?  Sau poate transfera totul în alte recipiente noi și resigila din nou? Se poate, este posibil. Sportivul testat este plecat de mult timp, totul se petrece în spatele ușilor închise. În clip nu se mai arată ce se petrece.

Apoi se ajunge în laborator, acolo unde problele trebuie să ajungă necontaminate, așa cum au fost prelevate de la sportiv. Chiar dacă recipientele nu au numele sportivului scris pe ele și sunt identificate doar printr-un număr - așa cum se vede în imaginile video, dar și cum au indicat corect avocații-arbitri - poate  medicul laborant să afle de la colegul său DCO cărui sportiv îi aparține un anume număr pentru a contamina proba țintit, după ce o desigilează? Se poate, este posibil.

Așadar, avocații-arbitri sunt fie naivi, fie vor să culce lumea pe o ureche. 

Dacă Halep este nevinovată și spune adevărul, trebuie să deschidă o anchetă și în acest sens. Nu e vorba despre USADA, ci despre unii angajați posibil angrenați într-o infracțiune. Iar când vine Poliția, unii ar putea vorbi, nu se poate să nu fie persoane care să nu știe că unii se ocupă cu așa ceva.

Ipoteza contaminării involuntare în cadrul USADA

Este un film bine făcut pe Netflix parcă, se numește „The Good Nurse”. O poveste dură și de mare impact. Nu o știam, a fost un caz real. Este vorba de despre un infirmier care în peste 16 ani de carieră a omorât peste 400 de oameni, mutându-se la peste 15 spitale și devenind unul dintre cei mai mari criminali din istoria SUA. Managerii spitalelor și colegii cam știau ce făcea, dar nu au vorbit și raportat niciodată, au preferat să îl transfere și să îl lase indirect să comită crime mai departe. Totul din frică pentru funcție sau repercusiuni financiare sau de imagine. Criminalul a fost prins, ca în filme, de un polițist alb și unul negru, foarte perseverenți, curajoși și norocoși, cu ajutorul unei alte infirmiere curajoase. Ucigașul nu a oferit niciodată vreun motiv pentru acțiunile sale în afară că „nimeni nu m-a oprit”, lucru reiterat și într-un interviu senzațional realizat de presa americană, la mulți ani după încarcerare. Nu a fost oprit.

Cum omora infirmierul criminal? La întâmplare. Contamina perfuziile din depozitul de medicamente prin injectare cu insulină sau digoxină. Nimeni nu observa, iar bolnavii care nimereau la întâmplare perfuziile contaminate decedau lent, dar sigur, pe durata a 24 de ore. Nimeni nu știa de ce. A omorât și oameni tineri și bătrâni și terminali și care urmau să se facă bine. La întâmplare. Pentru că nimeni nu l-a oprit.

Așadar, în spitale, în USADA, oriunde pot fi persoane malefice, corupte sau cu alte motivații, care să facă rău. Ca om să zicem normal, echilirat mai mult sau mai puțin, nici măcar nu îți dă prin cap de ce sunt unii în stare. Dar, din păcate, aceste persoane există.

Putea fi contaminat din fabricație recipientul lui Halep dintr-o eroare de fabricație sau cu o intenție malefică, la întâmplare?

Putea fi contaminat chiar în labotator, pur și simplu la întâmplare, când era deschis, de către un laborant malefic, care ar fi ales un recipiet cu număr, la nimereală, și ar fi picurat puțin Roxadustat pentru a face rău din motive numai de el știute? Sau putea afla un laborant de la DPO numărul recipientului lui Halep și să îl contamineze special?

Se poate, este posibil.

O singură cale de a afla

Așadar, dacă Halep știe că e nevinovată, nu are niciun motiv să nu declanșeze o acțiune legală. Poate are și ea norocul să dea peste un polițist alb și unul negru, dornici de afirmare și dreptate. Ancheta trebuie să se ducă și la USADA, pe lângă ipoteza contaminării prin mâncare, care este separată.

Dacă nu pornește vreo acțiune legală, nu are nicio credibilitate. Doar copiii de pe Insta o vor crede atunci când Cahill, Mouratoglu sau alți foști sau actuali acoliți vor veni să jure că nu fură.

În fața celor care gândesc, care au ceva în cap, lipsa unei acțiuni legale va echivala cu un dopaj premeditat al Simonei Halep, descoperit în mod corect.

Nu trebuie ca acțiunea și războiul să se încheie cu succes, asta e altă poveste. Doar trebuie să existe acțiunea și intenția de a încerca să arăți că ești nevinovat. Atât. Eu și cu o acțiune încheiată negativ pentru Halep, tot aș crede că nu s-a dopat, că i-au făcut-o alții, dacă ar lupta în acest sens cu toți cei care ar fi putut să îi însceneze ceva.

Vadim Cușnarencu



Nu, argumentul avocaților-arbitri care o vor judeca pe Halep nu stă în picioare