Australian Open

Rafael Nadal in finala de la Australian Open dupa un meci maraton cu Grigor Dimitrov

Sursă foto: twitter.com/australianopen

Finala visata de majoritatea fanilor tenisului va fi realitate, duminica, atunci cand pe terenul arenei Rod Laver se vor infrunta Roger Federer si Rafael Nadal pentru un nou titlu de Mare Slem. Meciul a fost live text aici.

La o zi dupa ce Federer il invingea in decisiv pe Stan Wawrinka a venit randul lui Nadal sa sufere o inclestare de cinci seturi, pe care a transat-o dupa aproape cinci ore in fata lui Dimitrov, cu 6-3, 5-7, 7-6 (5), 6-7 (4), 6-4.

Un meci maraton in care, cu exceptia primului set de doar 35 de minute, toate celelalte acte au avut peste o ora fiecare. Cel mai lung a fost al treilea, intins pe durata a 70 de minute.

Nadal a fost pus la munca inca din primul game al meciului, cand a salvat doua mingi de break, pentru ca mai apoi sa rupa echilibrul decisiv (3-1) si sa castige setul fara ca Dimitrov sa-i puna probleme pe serviciu.

Dimitrov s-a desprins in al doilea la 4-1 dupa un break la zero izbutit in game-ul patru, pentru ca mai apoi Nadal sa egaleze la cinci cu break, nu inainte de a fi salvat patru mingi de set la 4-5.

S-a ajuns in tie-break unde spaniolul a transat disputa cu 7-5 in favoarea sa.

Setul patru a adus cate un break de fiecare parte in debut, dupa care s-a mers in echilibru spre al doilea tie-break. Mult mai atent la serviciu si cu un retur descurajator pentru adversar, Dimitrov a fortat decisivul cu 7-4.

Decisivul pe muchie de cutit

Nu mai putin de trei mingi de break a salvat bulgarul intr-un prim game fabulos de 13 minute. A venit randul lui Nadal sa apere doua sanse de break in game-ul urmator, pentru ca la 2-2 Dimitrov sa salveze din nou sansa de break.

Nadal a egalat la trei in urma unui game alb de serviciu, pentru ca la 3-4 sa revina fabulos de la 15-40 cu patru puncte la rand si un joc super ofensiv. Pus cu spatele la zid, spaniolul a reactionat ca un mare campion si a atacat furibund la fileu.

Break-ul decisiv a venit in game-ul noua, cand fileul a intervenit in disputa celor doi si i-a oferit lui Nadal ocazia unui atac cu forehand-ul in lung de linie.

Nadal si-a tinut nervii in frau si serviciul, castigand meciul dupa ce Dimitrov salvase primele doua sanse ale adversarului.

Statistica

Pentru Nadal va fi a patra finala din cariera la Australian Open, turneu pe care l-a castigat in 2009 dupa o finala cu Federer. In 2012 spaniolul pierdea la Novak Djokovic, iar doi ani mai tarziu era invins de Stan Wawrinka.

Nadal are 14 titluri de Mare Slem in palmares si l-a egalat pe Djokovic la numarul de finale majore (21).

Finala de duminica va fi a 35-a confruntare a celor doi, Nadal fiind intr-un sever avantaj (23-11) la victorii directe.



Rafael Nadal in finala de la Australian Open dupa un meci maraton cu Grigor Dimitrov