Australian Open

Jannick Sinner, campion în premieră la Australian Open. A revenit de la 2-0 în finala cu Daniil Medvedev!

Sursă foto: https://twitter.com/AustralianOpen

Italianul Jannick Sinner a cucerit primul titlu de Grand Slam din carieră, după ce a revenit de la 2-0 la seturi în finala Australian Open contra rusului Daniil Medvedev.

Sinner, 22 ani, a câștigat finala cu 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3 la capătul unui meci de aproape patru ore.

Medvedev a ajuns la trei finale pierdute în carieră la Australian Open și a devenit primul jucător învins de două ori în ultimul act de la Melbourne, după ce a concus cu 2-0 la seturi.

Finala din acest de la Australian Open a fost prima după 2005 în care n-a fost implicat niciunul dintre cei trei titani: Roger Federer, Rafael Nadal sau Novak Djokovic

Medvedev a început mai agresiv meciul și a rupt echilibrul încă din game-ul al treilea în primul set, pentru a obține un al doilea break la 5-3, decisiv pentru soarta primului act.

Sinner a fost nevoit să salveze nu mai puțin de patru mingi de break la primul game de serviciu în setul secund pentru a păstra scorul în echilibru (1-1).

Serviciul rusului a funcționat mai bine, acesta punând presiune pe Sinner cu un game alb de serviciu în jocul al treilea.

Break-ul a venit în game-ul patru (3-1), după ce Sinner a avut minge de game, dar nu a reușit să profite și Medvedev s-a desprins pe tabelă la un categoric 5-1.

În acel moment Sinner a depășit o barieră psihologică importantă care avea să fie hotărâtoare pentru desfășurarea ulterioară a meciului.

Timorat și temător până atunci, italianul a reușit în premieră să câștige pe serviciul lui Medvedev și, chiar dacă a pierdut setul al doilea, pentru Sinner a fost un moment de încredere de la care a început cursa de revenire punct cu punct.

Setul al treilea a stat sub semnul echilibrului până la 4-4, când Sinner a câștigat un game crucial pe propriul serviciu. În game-ul următor Medvedev a cedat presiunii și a suspansul se prelungea odată cu intrarea în setul patru.

Amintirea finalei pierdute de la 0-2 cu Rafael Nadal a început să-l apese pe Medvedev, acesta cedând teren vizibil în disputa cu Sinner, italianul având avantajul jucătorului care vine din spate și recuperează.

Sinner a schimbat și tactica din mers, lungind schimburile de mingi, o tactică ce avea să dea rezultate.

Scenariul din setul trei s-a repetat, cu Medvedev fiind nevoit al doilea set la rând să servească sub presiune la 5-4 pentru adversar. Și din nou rusul a clacat, astfel că finala ajungea în prelungiri.

În decisiv, la 3-2, Sinner a reușit break-ul și s-a desprins hotărâtor pentru câștigarea titlului, primul de Grand Slam din carieră la chiar prima apariție într-o finală.

Australian Open 2024 a avut nu mai puțin de 35 de meciuri ajunse în setul decisiv, egalând recordul din Era Open a tenisului pentru meciuri de cinci seturi la un Grand Slam, record stabilit la US Open în 1983.

Jannick Sinner este al 59-lea campion diferit de Grand Slam în Era Open și doar al doilea italian, după Adrian Panatta, învingător la Roland Garros în 1976.

Sinner e primul campion în premieră la Australian Open, după Stanislas Wawrinka, în 2014.



Jannick Sinner, campion în premieră la Australian Open. A revenit de la 2-0 în finala cu Daniil Medvedev!