Beijing 2022

Romania a naturalizat o rusoaica pentru biatlon. Cum s-a descurcat in prima proba la Jocurile Olimpice

Sursă foto: Olympic Romania Facebook

Daca pe vremuri aveam ceva emotii la biatlon datorita Evei Tofalvi, la editia din acest an a Jocurilor Olimpice prezenta romaneasca este una modesta.

Sigur, romaneasca doar ca reprezentare, pentru ca in realitatea sub tricolor a concurat Natalia Ushkina, o sportiva din Rusia pe care am naturalizat-o in speranta ca vom da lovitura.

Nici vorba de asa ceva. In varsta de 25 de ani, Ushkina a incheiat pe locul 56 cursa individuala pe distanta de 15 kilometri. La final au ajuns 86 de sportive din cele 89 inscrise pe lista de start.

O cursa cu patru trageri in poligon, doua din pozitia culcat si alte doua din picioare, in conditii de vreme severa (-12 grade Celsius). La eveniment a asistat si Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic.

Ushkina n-a avut decat doua ratari din 20 de tinte in poligon, dar a mers rau pe schiuri si a pierdut 6 minute, 51 de secunde si 4 zecimi in raport cu prima clasata.

Medalia olimpica de aur a fost obtinuta de nemtoaica Denise Hermann, o sportiva in varsta de 33 de ani care pana in 2016 concura in cursele de schi fond.

S-a indragostit iremediabil de biatlon la prima trecere prin poligon si a ramas la aceasta disciplina, unde a iesit campioana mondiala la pursuit in urma cu trei ani la Ostersund.

Cariera lui Hermann a fost patata si de un scandal de dopaj, in 2007, cand a primit un an de suspendare pentru folosire de clenbuterol. Sportiva s-a aparat spunand ca a intrat accidental in contact cu aceasta substanta, ingerand un medicament pentru tuse in casa parintilor ei.

Frantuzoaica Anais Chevalier-Bouchet si norvegianca Marte Olsbu Roeiseland au completat podiumul cursei de 15 kilometri individual la Jocurile Olimpice de la Beijing in cadrul intrecerilor de biatlon.

O disciplina la care Romania s-a clasat de sase ori in top 10 de-a lungul celor 14 participari la Jocurile Olimpice.

Cel mai bun rezultat pentru biatlonul romanesc ramane locul 5 obtinut de Gheorghe Vilmos la editia Innsbruck 1964.

La feminin, Eva Tofalvi s-a clasat de doua ori pe locul 11 in cursa individuala de 15 km, la Nagano (1998) si Vancouver (2010).

Aceasta detine si recordul de participari la Jocurile Olimpice (6).



Romania a naturalizat o rusoaica pentru biatlon. Cum s-a descurcat in prima proba la Jocurile Olimpice