Beijing 2022

China a reușit cea mai frumoasă ceremonie de deschidere din istoria Jocurilor Olimpice. Premieră legată de aprinderea flăcării

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă 2022 a fost una absolut monumentală. Într-o țară cu conducere totalitară, comunistă, așa cum a fost și România, ceremonia a fost dominată de cea mai înaltă tehnologie, dublată de influența culturii și imaginației complet vii chineze, pe care nimeni nu le bate.

Întreg gazonul Stadionului Olimpic a fost transformat într-un imes ecran tv pe care s-au derulat animații grafice uluitoare. Alături de muzică și de figuranți, animațiile de pe sol au creat o experiență unică și foarte emoționantă. 

Ceremonia a costat 4 miliarde de dolari și a inclus animație pe ecrane separate, nu doar pe gazon. 

Cel mai frumos moment (video sus) a fost cel în care peste 600 de copii au intrat spre finalul ceremoniei și au pregătit intrarea torței. A fost cântecul oficial al Olimpiadei, numit „Fulgi de zăpadă în soare”, un titlu greu de neînțeles pentru unii comentatori tv,, inclusiv cei de la limba engleză ai Eurosport, așa cum se poate auzi pe imagini. Detalii aici, ca să nu stricăm acest articol.

Fiecare pas al copiilor a generat pe ecranul pardoselii fulgi digitali de gheață. Fiecare copil ținea în mâini câte un porumbel de sticlă, iluminat. Toată această coregrafie, formată din oameni, muzică și imagini a fost aboslut fantastică. Doar chinezii puteau să facă așa ceva. Și poate, rușii. Toate celelalte națiuni ale lumii sunt mai mult sau mai puțin moarte la nivel de cultură, tradiție, imaginație, originalitate și sensibilitate. 

Torța olimpică, pentru prima oară în istorie de culoare portocalie, a intrat pe stadion purtată de atleți chinezi. Pentru prima oară în istorie Jocurilor de Vară sau de Iarnă, torța olimpică nu a aprins o flacără mai mare aflată pe stadion (video sus), ci ea însăși a devenit flacăra principală. Astfel, un fulg uriaș de zăpadă digital a apărut pe stadion, acesta introducând și realizând o tranziție către un fulg uriaș din sticlă, iluminat, compus din zeci de mici fulgi pe care au fost scrise numele țărilor participante la Jocuri. În mijlocului acestui fulg a fost plasată torța, iar apoi toată structura a fost ridicat în aer devenind flacăra olimpică oficială a Beijing 2022.

Steagul Olimpic a fost fixat pe poziții de membri ai Armatei Chineze, îmbrăcați în uniforme verzi.

Un alt moment frumos a avut loc la început, când cele cinci inele olimpice au apărut pe stadion într-un moc absolut specataculos (video sus). Un ecran uriaș, dreptunghiular, aflat pe sol a început să coboare în pământ, ilustrând în același timp animații cu gheață care se rupe. În timp ce ecranul cobora, dând impresia unui imens cub de gheață care se rupe în bucăți, din spate s-au dezvăluit cele cinci cercuri olimpice, tot din „gheață”. 

Focurile de artificii (video sus), de culoare doar galbenă, și nu o amestecătură de prost gust de culori, au explodat pe cer într-o erupție uriașă de strălucire, după ce Jocurile au fost deschise. Imediat după focul de artificii, dacă lăsați videoul să meargă mai departe, un alt moment extrem frumos a avut loc: o linie umană, formată din 76 de tineri din toată lumea, a pășit la pe gazon, lăsând în spate să apară pas cu pas o linie de fotografii cu oameni din toate colțurile lumii. Totul a fost urmat imediat, pe o adaptare a melodiei lui Johgn Lennon, „Imagine”, de o dezvăluire interactivă a mesajului Faster, Higher, Stronger, Together. 

Peste 2.900 de atleți din 91 de țări vor participa la Jocuri în cadrul a 109 de discipline. 

Vadim Cușnarencu



China a reușit cea mai frumoasă ceremonie de deschidere din istoria Jocurilor Olimpice. Premieră legată de aprinderea flăcării