Jiul Petrosani

Curaj sau prostie?

Pe 19 martie, Alin Simota anunta ca a gasit solutia perfecta pentru ca Jiul sa revina in elita fotbalului romanesc: Ioan Sdrobis. Intre timp, la Petrosani, nimic nu s-a schimbat, echipa avand aceleasi rezultate dezastruoase, pierzand 10 din cele 12 partide disputate in campionat.

Noul manager din Vale sustine ca nu putea face mai mult in conditiile in care a fost nevoit sa curete lotul de “uscaturi”, insa au plecat de la Jiul nu doar uscaturi, ci si valorosi precum Kalai, Bicfalvi sau Pintilii. In locul acestora, Parintele anunta ca va aduce jucatori tineri de valoare, fara nume, care isi doresc performanta, amagindu-l pe Simota ca il va ajuta sa isi recupereze banii investiti pana acum in fotbal din transferul ulterior al fotbalistilor adusi de el. Mai mult, el afirma ca echipa pe care o va construi el in urmatorii doi ani va ajunge in maxim doi ani de zile in primul esalon, unde va rezista cel putin un deceniu. Din pacate, trecutul nu-l avantajeaza absolut deloc.

La prima sa descalecare, in 2001, a reusit in prima faza sa salveze Jiul de la retrogradare, insa cu multe suspiciuni asupra corectitudinii adversarelor. Apoi, la finalul acelei editii de campionat, a scapat de uscaturi si anunta cu surle si trambite ca Jiul are ca obiectiv promovarea in prima divizie(o simpla coincidenta?!)…au fost adusi jucatori tineri, necunoscuti…rezultatul: a parasit echipa dupa doar trei etape, iar Jiul a retrogradat pentru prima oara in istorie in Divizia C cu tinerii transferati de Sdrobis. Ce-i drept, o parte dintre ei au devenit fotbalisti, putand sa ii dam exemple pe Valentin Badea si Sorin Frunza, in timp ce altii sunt doar prieteni cu fotbalistii, o ocupatie foarte des intalnita in fotbalul romanesc.

Revenita in liga a II-a, Jiul va incepe campionatul cu un lot format din jucatori tineri, fara experienta, dar “cu foame de performanta”. Oare? Primele transferuri sunt niste anonimi de Liga a III-a, Sarbu, Afrem, Boboc si Campeanu,  Imi vine greu sa cred ca Jiul a dat lovitura cu acesti jucatori din moment ce nu au avut performanta nici la nivelul acela. Timpul le va rezolva pe toate, insa nu trebuie sa ne trezim in al douasprezecelea ceas ca decizia lui Simota de a-l readuce pe Sdrobis la echipa a fost o greseala fatala, iar Jiul sa ajunga din nou in catacombele fotbalului romanesc. Patronul acestei echipe nu trebuie sa se bazeze doar pe cuvantul unui om, fie el si marele slefuitor de talente al Romaniei, asa cum s-a autocaracterizat. Simota are precedente in acest domeniu, fiind pacalit cel putin o data pe an de catre un cunoscator al fotbalului, si aici nu ma refer la Sdrobis. Simota ar trebui sa aiba de fiecare data o solutie de rezerva, iar pana acum nu a avut deloc, ceea ce l-a facut sa fie o prada usoara pentru toti devoratorii de bani din fotbalul romanesc.

Onlinesport: Sebastian Cozma



Curaj sau prostie?