EURO2016

Huliganismul revine in forta in fotbalul european. Care sunt meciurile de mare risc la EURO 2016

Pe langa preocuparea organizatorilor turneului din Franta de a preintampina orice actiune cu caracter terorist, la fel de importanta ramane si chestiunea violentei intre suporteri, iar mai multe meciuri de la EURO 2016 sunt trecute cu rosu in calendar din acest punct de vedere.

In Hexagon sunt luate masuri de securitate fara precedent dupa atentatele teroriste comise in noiembrie 2015 la Bataclan si in alte cateva locuri din oras.

Politia si Jandermeria sunt mobilizate cu toate efectivele pentru buna desfasurare a turneului final, insa o alta amenintare la fel de importanta ramane cea a huliganismului.

Finalul sezonului in fotbalul european a aratat o revenire in forta a violentei pe stadioane, iar francezii si-au dat un prim examen, din pacate pentru ei picat, la finala Cupei Frantei dintre PSG si Marseille.

In pofida numeroaselor filtre de control, nu mai putin de trei, pana la intrarea in arena Stade de France, suporterii au reusit sa strecoare in stadion torte si alte obiecte pirotehnice.

Sezonul european a fost deja marcat de numeroase violente intre suporteri, in special in Liga Europa, iar in spatiul britanic am vazut lupte intre suporteri la finala Cupei Scotiei (Rangers-Hibernian) sau la barajul pentru League One de pe Wembley dintre Barnsley si Milwall.

In acest context nu mai putin de zece meciuri de la EURO 2016 sunt considerate de mare risc, dintre care se va acorda o atentie sporita partidelor: Anglia-Rusia (11 iunie), Turcia-Croatia (12 iunie), Anglia-Tara Galilor si Germania-Polonia (ambele pe 16 iunie).

Autoritatile franceze promit intarirea securitatii in statiile de tren, aeroporturi si alte locuri publice in care se vor aduna suporterii pentru a preintampina orice act de violenta.

Ne amintim cum in 2000, la Charleroi, huliganii englezi si cei germani au transformat o piata din centrul orasului intr-un adevarat teatru de lupte de strada. Atunci a fost nevoie de interventia politiei cu tunuri de apa. In 2006, doar interzicerea suporterilor polonezi de a trece granita cu Germania a oprit in ultimul moment o confruntare violenta programata pe internet intre grupurile de huligani.

Intr-o Europa in fierbere pe fondul presiunii atentatelor teroriste si a migratiei populatiei musulmane, dar si a conflictului de la granita Ucrainei cu Turcia, Campionatul European de fotbal ar putea reprezenta momentul oportun pentru grupurile organizate de huligan pentru a-si regla diverse frustrari si conturi transfrontaliere.



Huliganismul revine in forta in fotbalul european. Care sunt meciurile de mare risc la EURO 2016