EURO2016

Cea mai mare greseala a lui Iordanescu: 225 de minute pe banca pentru Sanmartean

Anghel Iordanescu s-a trezit in al 12-lea ceas si l-a introdus pe teren pe Lucian pe Sanmartean abia in ultima repriza pe care Romania a avut ocazia sa o joace la EURO 2016, In opinia noastra aceasta a fost cea mai mare eroare, fie ea una intentionata sau nu, a selectionerului.

Toata lumea a vazut. Intrarea lui Sanmartean din a doua parte a meciului Romania - Albania a insemnat o schimbare de totala de joc. De unde tricolorii nu legau doua pase la mijloc, de unde nu contam in atac, am inceput sa punem reale probleme. Dupa 5 reprize la EURO 2016, Iordanescu s-a trezit abia in a sasea, ultima, si a fost prea tarziu.

Pasele si driblingurile lui Sanmartean au scos mingea din stangaciul si impotmolitul mijloc de teren. Romania a inceput sa se invarta in jurul careului cu toata echipa, iar Albania nu a mai contat in ofensiva.

[news-119827]

Torje, pana atunci invizibil, a avut sansele lui gratie jocului creativ si precis al lui Sanmartean. Am scos si doua bune lovituri libere, din pacate executate in zid.

A venit si bara lui Andone, un alt jucator tinut inexplicabil pe tusa dupa ce reusise sa puna reale probleme Frantei in primul meci. 

Un veteren la echipa nationala, Sanmartean trebuia sa joace cel putin o repriza pe meci, daca nu putea titular din cauza varstei sau conditiei fizice. Nu a parut sa fie deloc obosit cu Albania, a jucat fara sa clipeasca 45 de minute, presand constant si aproape fara greseala. Dar a fost prea putin si prea tarziu, Albania prinsese curaj si avea deja 1-0, iar Sanmartean abia pusese piciorul pe o minge dupa 10 zile de tusa.

[news-119830]

Iordanescu nu a gresit mult la EURO 2016, dar a gresit decisiv si inexplicabil.

A jucat cu cate un atacant nou in fiecare meci. in primul cu Andone, in al doilea cu Keseru si in al treilea cu Alibec. Desi primul evoluase foarte bine cu marea Franta, Iordanescu a preferat sa aduca mereu cate un nume nou cu Elvetia si Albania. De ce? Ca sa le ofere tuturor atacantilor cate o sansa? Sansele nu se acorda la EURO unor oameni adusi titulari, ci eventual doar ca rezerve. In mod evident. Andone este singurul atacant roman care stie sa atace cu fata la poarta, restul se impiedica de minge. Andone era titularul incontestabil in atac. 

Sanmartean a fost tinut pe banca cinci reprize, desi in mod evident putea sa fie motorul echipei nationale, cu care puteam castiga si cu Elvetia, dar si cu Albania. Sanmartean a creat aproximativ 10 actiuni periculoase, atatea cate Romania nu avusese pana atunci in 5 reprize de EURO. 

Iordanescu a facut o selectie buna pentru EURO 2015, dar nu a stiut sa o foloseasca la potentialul maxim si a pus frana jocului echipei nationale, care putea arata mult mai bine.

In loc ca jocul Romaniei sa mearga in sus la EURO, asa cum majoritatea echipelor au aratat, al nostru a mers in jos meci de meci, cu exceptia ultimelor 45 de minute cu Albania in care am aratat cel mai bun fotbal. 



Cea mai mare greseala a lui Iordanescu: 225 de minute pe banca pentru Sanmartean