EURO 2020

Anglia, favorizata de UEFA de la inceput. Primul furt din istorie cu ajutorul VAR. Va merge mascarada UEFA pana la capat?

Nu este de mirare ca Anglia a fost ajutata fatis de arbitri in semifinala cu Danemarca de miercuri, de la EURO 2020. A fost favorita UEFA de la startul acestui turneu final.

Anglia a fost la EURO una dintre cele mai putin spectaculoase echipe. A mers șontâc-șontâc.

In grupe, abia a batut Croatia cu 1-0, apoi a facut un rusinos 0-0 cu Scotia, iar apoi abia a invins Cehia cu 1-0. Sterling a marcat ambele goluri din grupe si tot el a deschis balul cu Germania, cand englezii au castigat cu 2-0, dar au tremurat pana in minutul 85 cand au marcat al doilea gol.

A venit o victorie usoara cu Ucraina in sferturile de finala, 4-0, iar apoi in sefinale am vazut o victorie cu Danemarca, revelatia EURO 2020, in care englezii au castigat cu 2-1 in prelungiri, avand nevoie sa egaleze cu un autogol danez, iar apoi sa inscrie dintr-un penalty inventat, primul furt documentat din istoria fotbalului, cu ajutorul VAR: 

VAR-ul, paiul inecatului pentru echipele mici, a ajuns sa fie folosit de fapt pentru avantajul celor mari, la fel cum se facea inainte, fara VAR.

Anglia a fost, insa, impinsa de la spate de UEFA de la inceput. Englezii sunt singurii care au jucat pe teren propriu toate meciurile. A fost echipa care nu a trebuie sa se deplaseze 1 kilometru pentru acest EURO, in timp ce absolut toate celelalte reprezentative au calatorit mii. Hilar „zvonul” conform caruia finala ar fi urmat sa fie mutata de la Londra la Budapesta, hilar, dar in acelasi timp genial, pentru a inchide gura celor care ar fi remarcat avantajul englezilor de a juca cap-coada totul pe teren propriu.

Anglia a stat la Londra de la inceputul grupelor si pana in finala, avand un avantaj din punct de vedere fizic, netrebuind sa oboseasca din cauza calatoriilor, dar avand alaturi si atuul propriului public, precum si mentalul de a juca pe un teren cunoscut.

Da, Anglia are si ea nevoie de primul trofeu la EURO, iar UEFA a pus umarul din greu. Inventatorii fotbalului invart miliarde din drepturi tv pentru campionatul lor, dar la turneele finale europene se pot lauda doar cu un loc 3 in 1968, unul mincinos pentru ca la acel moment au participat patru echipe. Au mai jucat o semifinala in 1996, tot acasa la ei. Au mai ajuns in doua „sferturi”, in 2004 si 2012.

Nu doar ca nu au vreun trofeu, dar nu au nicio finala. Are grija UEFA. Ce va fi in meciul cu Italia, echipa neiubita de multi, dar care a aratat cel mai frumos joc la acest turneu final?

Va fura din nou VAR? Cum vor fi englezii impinsi de la spate, astfel incat sa ia un titlu suprem cu un joc submediocru?

Englezii si-au atras o antipatie uriasa dupa semifinala cu Danemarca. La nivel european toata presa ii injura si toti fanii fotbalului cred, pe buna dreptate, ca a fost o calificare mincinoasa in finala. Va avea curaj UEFA sa dupa mascarada pana la capat?

Ramane de vazut. Este greu de crezut ca va tine cineva cu Italia in afara insulei britanice si a fanilor infocati ai acestei „nationale”, care nu mai este deloc ce a fost, ci mai mult are nevoie de politica pentru a-si trece un trofeu in palmares.

onlinesport.ro: Vadim Cusnarencu



Anglia, favorizata de UEFA de la inceput. Primul furt din istorie cu ajutorul VAR. Va merge mascarada UEFA pana la capat?