Cupa Mondiala 2014

Scandal in Croatia dupa calificarea la Cupa Mondiala

A patra calificare obtinuta de nationala Croatiei la un turneu final de Cupa Mondiala a fost umbrita de ceea ce presa internationala noteaza ca ar fi fost un derapaj nationalist.

Dupa victoria obtinuta, miercuri seara, la Zagreb, cu 2-0 in fata Islandei in returul barajului pentru turneul final, capitanul Joe Simunic a luat microfonul si a inceput un dialog cu suporterii prezenti in tribunele arenei Maksimir.

“Pentru patria mama”, a strigat Simunic catre suporteri, dupa care acestia i-au raspuns la salut: “Pregatiti”.

Din cate se pare acest dialog ar fi fost folosit de regimul Ustasilor, miscare separatista si nationalista pro nazista care a condus Croatia in timpul Celui De-Al Doilea Razboi Mondial si care a ramas in istorie ca responsabila pentru asasinarea regelui Alexandru I al Iugoslaviei in 1934 la Marsilia.

“Unii oameni ar trebui sa mai invete istorie. Nu ma tem de nimic pentru ca nu am facut nimic rau. Sustin Croatia, pamantul meu. Daca cineva are o problema cu acest lucru, sa fie sanatos”, a spus Simunic.

In varsta de 35 ani, Simunic a ramas celebru in istoria fotbalului ca jucatorul eliminat pentru trei cartonase galbene in timpul unui meci de la Cupa Mondiala din 2006.

FIFA nu a reactionat la incidentul de miercuri seara, dar in trecut Federatia de la Zagreb a fost amendata de FIFA si UEFA pentru cantecele si insemnele naziste ale suporterilor croati.



Scandal in Croatia dupa calificarea la Cupa Mondiala