Cateva lucruri interesante despre Cupa Confederatiilor care anul acesta are loc in Brazilia, intre 15 si 30 iunie.
1. Turneul a inceput in anul 1992, sub numele de Cupa Regelui Fahd. La prima editie au participat patru echipe: Arabia Saudita, Argentina, Coasta de Fildes si SUA.
2. Primul gol din istorie a fost marcat de Fahad Al Bishi, in minutul 28 al meciului inaugural, in 1992, victoria Arabiei Saudite cu 3-0 in fata SUA.
3. Brazilia este tara cu cele mai multe victorii in Cupa Confederatiilor. Sud-americanii au casstigat in anii 1997, 2005 si 2009. ranta are doua (2001 si 2003), iar cate una au Argentina, Danemarca si Mexic.
4. Mexicanul Cuauhtemoc Blanco si brazilianul Ronaldinho Gaucho sunt jucatorii care au reusit cele mai multe goluri in istoria turneului, cate 9 fiecare. Cele mai multe goluri lao singura editie a dat Romario, 7, in 1997.
5. Nici o echipa care a castigat un turneu de Cupa Confederatiilor nu a putut sa ia si Cupa Mondiala in anul urmator.
6. Portarul brazilian Dia este jucatorul cu cele mai multe meciuri in turneu, 22.
7. Din 1997, Brazilia a participat la toate editiile de Cupa Confederatiilor. A jucat sase turnee la rand, in ultimii 16 ani. A ratat primele doua editii.
8. Cupa Confederatiilor are loc, din 2005, la fiecare patru ani in tara care va organiza Cupa Mondiala urmatoare. Brazilia este a opta tara care organizeaza, dupa Arabia Saudita (de 3 ori), Mexic, Coreea de Sud si Japonia, Franta, Germania si Africa de Sud. Gazdele au castigat de doua ori: Mexic (1999) si Franta (2003).
9. De cand se ofera Balonul de Aur (1997), cel mai bun jucator a fost mereu brazilian sau francez. Au castigat: Denilson, Ronaldinho, Robert Pires, Thierry Henry, Adriano si Kaka.
10. De-a lungul istoriei, 29 de echipe nationale au participat la turneu: 5 din America de Sud (Brazilia, Argentina, Uruguay, Columbia si Bolivia), 8 europene (Franta, Germania, Spania, Cehia, Italia, anemarca, Turcia si Grecia), 5 asiatice (Japonia, Arabia Saudita, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite si Irak), 6 africane (Coasta de Fildes, Egipt, Camerun, Africa de Sud, Tunisia si Nigeria), 3 nord-americane (SUA, Canada si Mexic) , Canada y Mexico)si doua oceanice (Noua Zeelanda si Australia). La editia din 2013 debuteaa Tahiti.
11. Un gol de Aur a adus victoria Frantei in 2003, contra Camerunului. A fost singura data cand finala s-a decis dupa cele 90 de minute.
12. Mijlocasul camerunez Marc Vivien Foe a murit pe teren tragic pe 26 iunie 2003, in semifinala Camerun - Columbia, din cauza unui stop cardiac. Cauza oficiala a mortii a fost o boala ereditara care crestea riscul de stop cardiac in timpul efortului.