CSA Steaua

Vis de mai! 35 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni de catre Steaua Bucuresti

Sursă foto: csasteaua.ro

Data de 7 mai este scrisa cu litere de aur in cartea de istorie a fotbalului romanesc. Anul acesta CSA Steaua si FCSB, cele doua cluburi care se revendica de la adevarata Steaua Bucuresti, au marcat momentul cu mesaje.

Redam mai jos mesajul celor de la CSA Steaua:

Pentru noi, steliștii, 7 mai este ziua în care retrăim, an de an, emoțiile triumfului istoric de la Sevilla. În urmă cu trei decenii și jumătate fotbaliștii roș-albaștrii uimeau Europa câștigând entuziasmant trofeul numărul 1 continental, devenind astfel o forță de temut în peisajul sportului cu balonul rotund.

Pentru a respecta cronologia succederii memorabilelor evenimente suntem datori să reamintim câteva puncte de reper.

În sezonul 1984-1985, în cadrul Cupei Cupelor, Steaua ceda cu mare greutate, după două manșe cu numai 0-1 în fața italienilor  de la AS Roma, finaliștii ediției trecute a Cupei Campionilor. Acest rezultat dadea încredere că echipa dispune de un mare potențial și că va aborda sezonul următor cu convingerea că poate forța pătrunderea în grupul select al elitei europene.

Pentru campionii la zi Steaua București ediția 1985-1986 a CCE a debutat printr-o dublă cu danezii de la Vejle Bold Klub, echipă în care juca și Allan Simonsen, fost jucător numărul 1 în Europa. Cu scorul general de 5-2 (1-1; 4-1), echipa noastră trecea lejer în turul al doilea al competiției. Sorții i-au scos în cale campioana Ungariei Honved Budapesta.

La acea dată fotbalul românesc nu avea un palmares tocmai favorabil în fața maghiarilor, atât la nivel național cât și la echipe de club. După un 0-1, în deplasarea de la Budapesta, Steaua a spulberat în returul din Ghencea echipa oaspete cu 4-1. După acest reconfortant succes echipa noastră aștepta cu nerăbdare adversarul pe care urma să-l întâlnească în primăvara europeană.

Finlandezii de la Kuusysi Lahti reprezentau următorul obstacol. Chiar dacă nu aveau un nume mare, nordicii erau revelația competiției după ce eliminaseră succesiv campioanele Iugoslaviei și U.R.S.S, țări cu mare tradiție fotbalistică. Echipa din Lahti a fost o nucă greu de spart. După un 0-0, la București în meciul tur, pe un teren desfundat, partida revanșă a fost la fel de dificilă însă un gol muncit și meritat, realizat în ultimele minute, au consființit calificarea noastră cu scorul general de 1-0.

În premieră, Steaua realiza intrarea în careul de ași ai Europei! Campioana Belgiei, formația de mare tradiție Anderlecht Bruxelles, următoarea oponentă, venea aureolată de eliminarea în sferturi a celebrei Bayern Munchen. În meciul tur, pe teren propriu Anderlecht s-a impus la limită, 1-0 printr-un gol al vedetei în devenire Enzo Scifo.

Returul din Ghencea a fost unul fulminant, poate cel mai spectaculos joc al unei echipe românești în Europa. Un categoric 3-0, a pus capăt disputei și a adus pentru prima oară în finala unei cupe europene o formație din România. Iar atunci când era vorba de cea mai importantă dintre ele, CCE, motivele de mândrie deveneau și mai intemeiate.

Marea finală a avut loc în 7 mai 1986 pe tărâm spaniol, la Sevilla ceea ce conferea un avantaj din start adversarei FC Barcelona. Scorul de început al partidei s-a păstrat atât la capătul celor 90 de minute regulamentare cât și în cele 30 ale prelungirilor.

Dramatismul a atins cote incredibile la executarea penaty-urilor. Steliștii au punctat de două ori prin Lăcătuș și Balint, în timp ce Duckadam a fost imperial închizând poarta și blocând toate cele patru execuții ale Barcelonei.

Steaua București s-a impus cu 2-0 (0-0;0-0;2-0 d. 11m) devenind pentru un an Regina Europei. A fost prima dată când o echipă din blocul estic european cucerea neprețuitul trofeu, spărgând monopolul echipelor occidentale.

Lotul care a realizat această sclipitoare performanță a fost format din :

Portari– Duckadam și Stângaciu;
Fundași– Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu, Weissenbacher;
Mijlocași– Stoica, Boloni, Majearu, Balint, Bălan, Pistol;
Atacanți– Lăcătuș, Pițurcă, Radu II.
Antrenori– Emerich Jenei, Anghel Iordănescu, Vasile Iordache;
Conducătorul secție de fotbal– Ion Alecsandrescu.

Pe parcursul următorilor ani Steaua și-a reconfirmat valoarea, realizând noi performanțe de rezonanță internațională: finalistă Cupa Intercontinentală 1986, câștigătoarea Supercupei Europei 1987, semifinalistă și finalistă CCE 1988 și 1989.

Suflarea stelistă își manifestă sentimentele de recunoștință și iubire pentru eroii de la Sevilla, pentru cei care au realizat cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc. De asemenea aducem un omagiu celor care au plecat dintre noi, ,,fundașul de fier” Ilie Bărbulescu, ,,mijlocașul maratonist” Lucian Bălan și ,,Sfinxul” Ion Alecsandrescu, cel care a avut o contribuție majoră la formarea echipei ce a scris pagini de glorie pentru culorile roș-albastre !

Respectăm și ne mândrim cu trecutul, privim cu încredere spre viitor !

Istoria continuă !    Înainte Steaua ! ❤️

Vedeti mai jos si mesajul celor de la FCSB:

Vineri, 7 mai, se împlinesc 35 de ani de la cea mai glorioasă zi a fotbalului românesc.

În acea zi, pe Ramón Sánchez Pizjuán Stadium, Steaua București intra în istoria fotbalului, devenind prima echipă din Estul Europei care cucerea cel mai râvnit trofeu din fotbal, UEFA Champions League, într-o finală disputată împotriva celor de la FC Barcelona.

Helmut Duckadam intra în Cartea Recordurilor după ce apăra patru lovituri de pedeapsă consecutive, iar trofeul ajungea la București.

Pentru această uriașă performanță, FCSB le aduce un omagiu și le mulțumește acelor mari fotbaliști pentru contribuția extraordinară adusă la dezvoltarea fotbalului românesc!



Vis de mai! 35 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni de catre Steaua Bucuresti