Euro 2012

Dosar penal pentru sublicentierea meciurilor de la EURO 2012

Modul în care TVR si Dolce Sport au împartit meciurile de la EURO 2012 a ajuns pe birourile anchetatorilor. Serviciul Investigari Fraude al Politiei Sector 1 face verificari în dosarul penal nr. 8323/P/18.06.2012 deschis în cazul TVR-Dolce.

Organele de ancheta vor sa vada daca sublicentierea meciurilor de la TVR catre Dolce Sport a fost facuta în conditii legale.

Cititi aici toate culisele afacerii EURO 2012

Mai multi politisti au descins luni în sediul TVR, de unde au luat mai multe documente, potrivit Jurnalului National.
Descindere la TVR

Ancheta îi vizeaza pe Cosmin Cernat si Vlad Enachescu, însa si fostul presedinte al CA, Andi Lazescu, ar putea fi cercetat.
 
Din ceea ce s-a aflat neoficial, TVR a platit 9 milioane de euro pentru meciurile de la EURO 2012, iar apoi a sublicentiat jumatate dintre ele catre Dolce Sport pentru doar 3 milioane de euro. 12 partide din grupe au fost cedate exclusiv la Dolce, iar faza finala urma sa fie transmisa simultan la TVR si Dolce.
 
Vineri, TVR a reziliat unilateral acest contract, dar la doar o zi distanta s-a ajuns la un acord cu Dolce Sport, iar toate meciurile de la turneul final sunt transmise în acelasi timp de cele doua televiziuni.

Principalul semn de întrebare în cazul sublicentierii EURO 2012 este pretul contractului, atât cel cu care TVR a cumparat drepturile pentru competitie, dar mai ales suma si conditiile în care a cedat o parte din meciuri la Dolce, cu atât mai mult cu cât toate derbyurile din grupele EURO s-au vazut numai pe postul Romtelecom.

În loc de 12 meciuri exclusiv, Dolce a difuzat doar sapte

În plus, se pare ca initial TVR avea voie sa sublicentieze doar zece partide, dar a cedat 12. Dolce nu a mai apucat sa emita toate cele 12 partide din grupe, pentru ca vineri TVR a preluat meciul de la Dolce pe TVR 2. Tot vineri, TVR si Dolce au hotarît de comun acor sa difuzeze ambele toate meciurile de la EURO 2012, astfel ca Dolce a difuzat exclusiv doar sapte meciuri.

Se banuieste ca acest contract a fost negociat între doi buni prieteni, Vlad Enachescu (director la Dolce) si Cosmin Cernat (sef sport TVR). Cei doi au fost acuzati voalat si în 2007, atunci când televiziunea publica a cedat optiunile 1 si 4 de la Liga 1 în favoarea Kanal D. La acel moment, Enachescu era la TVR sef la sport, iar Cernat plecase sef la sport la Kanal D.

Cernat a revenit în 2012 la TVR, acolo unde si-a preluat atributiile negociind un alt contract de cedare de drepturi tv pentru EURO 2012 si Jocurile Olimpice de Vara 2012.



Dosar penal pentru sublicentierea meciurilor de la EURO 2012