Euro 2012

Oamenii care au lasat romanii fara EURO. Cernat pus sa arate contractul: "N-avem toner!"

Întreaga suflare fotbalistica din România a criticat faptul ca TVR a cedat o jumatate din partidele grupelor EURO 2012 catre Dolce, un post privat ce are putin peste 1 milion de abonati. Acuzati ca au realizat o tranzactie fara a face licitatie, în spatele acestei mutari s-ar afla  doi oameni: Cosmin Cernat si Vlad Enachescu (alaturi de sotia lui), oameni deja cu "experineta" în tranzactii de acest gen. Ceea ce este nou în acest moment sunt amanunte din spatele usilor închise si dorinta TVR de a sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Liga 1 pleaca de la TVR (Enachescu) catre Kanal D (Cernat) 2007

Toti platim abonamentul tv la TVR fara sa ne mai uitam la postul public, devenit destul de dezagreabil în ultimii multi ani. Oamenii se uitau pentru Liga 1, dar aceasta s-a dus, dupa ce TVR a cedat celor de la Kanal D, în 2007, optiunile 1 si 4 de televizare.

La acel moment, Vlad Enachescu era sef la Sport la TVR, iar prietenul sau Cosmin Cernat plecase sef la nou înfiintatul Kanal D. Coincidenta sau nu, postul public a spus ca nu mai are bani sa plateasca drepturile pentru campionatul intern, asa ca acesta a plecat spre statia nou-înfiintata de turci.

Si atunci, la fel ca si acum, directorii TVR au reactionat dupa ce postul public a pierdut prima si a patra optiune din Liga 1, pe fondul nemultumirilor celor care se uitau la fotbal. În 2007, însa, Tudor Giurgiu (presedintele de atunci) nu a luat nici o masura reala.

TVR (Cernat) cedeaza o jumatate de EURO 2012 si majoritatea Olimpiadei catre Dolce (Enachescu) 2012

Acum, în 2012, cuplul Enachescu - Cernat  si-a schimbat din nou locurile de munca. Enachescu s-a dus la Dolce, iar prietenul sau a revenit la TVR, desi în interiorul institutiei lumea stia momentul 2007. În plus, sotia lui Vlad Enachescu detine la rândul ei o functie de conducere la TVR, redactor-sef la transmisiuni.

Timpul pentru o noua tranzactie de rasunet: Dolce primeste de la TVR 12 meciuri din grupele EURO 2012, cele mai importante.

De asemenea, pentru Olimpiada de Vara se aude ca TVR va transmite numai întrecerile la care participa românii, restul competitiei mutându-se la Dolce. Mai mult, "reteta" de succes de la EURO 2012 va fi aplicata si la Cupa Mondiala 2014.

Aceste lucruri se cam stiau si pâna acum, însa au aparut noi amanunte din spate, modul în care Enachescu si Cernat ar fi actionat în aceasta problema. Principalul repros este ca nu s-a organizat nici o licitatie pentru cedarea acestor drepturi de televizare, ele fiind acordate pe o suma ce duce TVR în pierdere.

TVR a cumparat drepturi tv cu 20 de milioane si le-a vândut cu 4 "Afacere"

Surse ale ziarului Evenimentul Zilei pretind ca au aflat sumele aflate la mijloc. EURO 2012 si Olimpiada de Vara ne-au costat (pentru ca abonatii au platit prin TVR pentru ele) suma de 20 de milioane de euro. Postul public ar fi acceptat sa cedeze 12 partide de la EURO (si sa transmita paralel cu Dolce faza finala), dar si Olimpiada de Vara (mai putin întrecerile cu români) catre Dolce pentru suma de 4 milioane de euro.

Practic au cedat o jumatate de EURO si majoritatea Olimpiadei pentru mai putin de un sfert din suma achitata.

"TVR a platit pentru Campionatul European, pentru Jocurile Olimpice si pentru alte competitii importante din acest an aproximativ 20 de milioane de euro. Desi a cedat jumatate din aceste competitii catre Dolce, suma pe care urmeaza s-o primeasca este de doar 4 milioane de euro", a declarat un om din interiorul TVR pentru Evenimentul Zilei.

"Vreau sa cer contractul la DNA" Sorin Burtea (TVR)

Reprezentantul salariatilor SRTV în Consiliul de Administratie al TVR, Sorin Burtea a vorbit în ziarul Ring despre modul în care Cernat a revenit la TVR si modul în care postul public a pierdut controlul asupra competitiilor din 2012:

"Cernat, care a plecat cu ani în urma din TVR tocmai din cauza furtului de meciuri, a fost readus de Rodica Culcer. Acum doua luni, fara nici un concurs de care sa stie cineva, Cernat a numit-o pe fina lui, Daniela Enachescu, redactor-sef la transmisiuni, iar ea se afla în contract si în contact direct cu tot ceea ce se întîmpla cu oricare post TV, inclusiv Dolce Sport, care este condus de sotul ei, Vlad Enachescu. Am cerut ca niciun contract propus de Cernat sa nu fie aprobat pâna când nu va fi prezentat Consiliului de Administratie în forma scrisa finala. Cum subînchiriaza TVR meciuri de la Euro 2012 catre Dolce Sport, când televiziunea publica plateste grosul si difuzeaza doar spalaturi, daca nu e ciordeala? Vreau sa cer contractul la DNA".

Sursa Evenimentului Zilei din cadrul TVR sustine ca acordul dintre postul public si Dolce Sport pentru subînchirierea competitiilor sportive s-ar fi facut fara stirea celor de la Departamentul Juridic al televiziunii de stat.

Conform EVZ, Cosmin Cernat, seful Departamentului Sport, ar fi avut o replica surprinzatoare în momentul în care Cristi Nitulescu, membru în Consiliul de Administratie al TVR, i-ar fi cerut sa prezinte contractul cu Dolce: "N-avem toner"!



Oamenii care au lasat romanii fara EURO. Cernat pus sa arate contractul: "N-avem toner!"