Euro 2012

Spania a demolat Italia in finala EURO 2012

Spania a reusit sa-si apere trofeul european dupa ce a învins categoric Italia în finala Euro 2012. Ibericii au condus cu 2-0 la pauza, prin reusitele lui David Silva si Jordi Alba, iar în repriza a doua au avut superioritate numerica dupa accidentarea lui Thiago Motta. Torres si Juan Mata au înscris si ei pe final de meci, pentru un 4-0 incontestabil.

Meciul de la Kiev dintre Spania si Italia si-a respectat din plin statutul de finala. O partida între doua echipe care practica un fotbal latin, plin de viteza, n-avea cum sa fie altfel decât unul spectaculos. Asta mai ales pentru ca în ultimul act al Euro 2012 se întâlneau ultimele doua campioane mondiale, formatii care s-au întâlnit si în faza grupelor, când au remizat 1-1.

Favorita era considerata înca din semifinale Spania, iar acest lucru s-a vazut si în teren chiar din primele minute. Nici un sfert de ora n-a trecut pâna când Spania sa reuseasca modificarea tabelei, David Silva deschizând scorul cu capul în minutul 14, din pasa lui Fabregas.

Italienii s-au napustit imediat spre poarta lui Iker Casillas, însa suturile de la distanta si-au gasit de putine ori tinta. Iar când au fost cadrate, executiile italienilor au fost respinse de apararea bine aglomerata a ibericilor, Casillas având si el câteva interventii salvatoare.

Daca Pirlo a tras mai mult dupa avioane si Balotelli a ajuns mereu cu întârziere la întâlnirea cu mingea, de cealalta parte jocul a curs mai mult pe jos. Cu pase scurte, în viteza, spaniolii au reusit de multe ori sa surprinda apararea italiana, iar în minutul 41 si-au majorat avantajul de pe tabela. Xavi l-a servit excelent cu o pasa pe culoar în centru pe Jordi Alba, acesta a scapat singur cu Buffon si l-a executat fara mila.

Spania si-a asigurat în mare parte trofeul înca din prima repriza. A fost 2-0 la pauza.

Dupa ce în prima repriza a fost nevoit sa faca o înlocuire, Chiellini fiind schimbat din cauza unei accidentari, Prandelli a mai facut o modificare la pauza, Di Natale fiind trimis în teren în locul lui Cassano. Schimbarea a avut efecte imediate în jocul de atac al italienilor, Di Natle având câteva faze periculoase la poarta lui Casillas în primele minute ale reprizei a doua.

În minutul 49, spaniolii au cerut pe buna dreptate un penalty dupa ce Bonucci a respins cu mâna în careu o minge trimisa cu capul de Sergio Ramos, dar portughezul Pedro Proenca a lasat jocul sa continue. Un gol marcat de spanioli în startul partii secunde ar fi însemnat încheierea meciului.

Accidentarea lui Thiago Motta a anulat sansele italienilor în acest meci. Italia a ramas în inferioritate numerica.

Soarta partidei s-a decis însa în mare parte în minutele urmatoare. Thiago Motta s-a accidentat în minutul 61, la doar patru minute dupa ce a fost trimis pe teren si Italia a ramas în inferioritate numerica, Prandelli efectuând toate modificarile.

Din acest moment, cartile erau facute. Cu toate ca puteau forta un scor fluviu si sa-si umileasca adversara, spaniolii au preferat sa plimbe mingea si sa joace magarusul cu dezorientatii si deja resemnatii italieni. Ultimele 20 de minute din meci au fost la discretia formatiei lui Vicente del Bosque, spaniolii având o posesie net superioara dar si atacuri permanente în jumatatea adversa.

Finalul de meci a fost de vis pentru iberici. Doi jucatori intrati pe teren în ultimele minute, au reusit sa modifice tabela de doua ori. Primul a marcat Fernando Torres, în minutul 84, pentru ca cinci minute mai târziu Juan Mata sa-si treaca numele pe lista marcatorilor, stabilind scorul final la 4-0.



Spania a demolat Italia in finala EURO 2012