Baschet

Slovenia face surpriza si devine campioana europeana la baschet

Slovenia a castigat duminica seara titlul european la baschet masculin, invingand favorita Serbia in finala Eurobascket 2017 din Turcia. 

Scorul final a fost de 95-85, insa partida a fost mult mai echilibrata decat o arata diferenta de pe tabela de marcaj. Slovenii s-au desprins in ultimele cinci minute de joc, pana atunci scorul fiind egal. Este drept, la pauza slovenii condusesera cu 56-47, gratie a 20 de puncte marcate in sfertul al doilea (din cele 36 in total) doar de Goran Dragic.

Pe final de meci, vedeta Serbiei, Bogdan Bogdanovic, a clacat inexplicabil ratand aruncare dupa aruncare, in timp ce slovenii si-au mentinut sangele rece si au inscris punand presiune pe sarbi, care au fost fortati sa faulteze permanent.

Cel mai important jucator al Sloveniei, decisiv in lupta finala pentru victorie in ultimele minute, a fost Klemen Prepelic. Acesta a marcat cosul de 84-82 prin care echipa sa a inceput sa se desprinda decisiv cu 2:20 minute ramase din joc. 

Klemen Prepelic a fost cel care a fost faultat si in timpul unei aruncari de trei puncte in ultimele zeci de secunde, marcand doua din trei incercari de la linia de fault. 

Slovenul Goran Dragic, de noua ani in NBA si actualmente coordonatorul de joc al echipei Miami Heat, a fost desemnat cel mai valoros jucător (MVP) al competiției, pe parcursul căreia a reușit o medie de 22,6 puncte și 5,1 pase decisive. În finala cu Serbia, Dragic a înscris 35 de puncte, fiind unul dintre principalii artizani ai victoriei naționalei țării sale.

Slovenia a castigat acest titlu fara a fi macar printre favorite, inainte de inceputul Eurobasket 2017. Totusi, a devenit prima campioana care a incheiat un turneu final fara nici o infrangere, dupa  Lituania în 2003.

Slovenii eliminasera Spania in semifinale cu un neverosimil scor de 92-72, ibericii fiind alaturi de sarbi favoritii principali ai competitiei!

Finala a fost jucata in Istanbul, pe arena  Sinan Erdem, plina ochi cu 16.000 de oameni.



Slovenia face surpriza si devine campioana europeana la baschet