Baschet

Americanii cer daune de 210 milioane de dolari in cazul baschetbalistului ucis la Giurgiu

Avocatul Rick Altschuler a declarat pentru presa americana ca a intentat un proces, miercuri, la un tribunal din New Haven, solicitând daune de peste 210 milioane de dolari în cazul baschetbalistului Chauncey Hardy, care a murit în România în urma cu un an, informeaza New Haven Register.


"Când trupul lui Chauncey Hardy a fost adus din România, i-am promis mamei sportivului ca voi obtine dreptate aici, în SUA", a afirmat Altschuler, scrie New Haven Register.

Acesta a precizat ca a solicitat daune de peste 210 milioane de dolari de la partile date în judecata, între care se numara barbatul care i-a dat lui Hardy loviturile în urma carora baschetbalistul a murit, Federatia Româna de Baschet, un spital din România si doi medici.

Potrivit New Haven Register, Rick Altschuler a intentat proces în Statele Unite deoarece câtiva avocati români l-au avertizat ca nu se va face dreptate în România pentru un baschetbalist american de culoare.

În România, la 11 septembrie instanta suprema a decis definitiv ca dosarul lui Ionut Tanasoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, sa fie rejudecat de Tribunalul Giurgiu, decizia de condamnare la cinci ani de închisoare fiind astfel desfiintata. Judecatorii Înaltei Curti de Casatie si Justitie au admis atât recursul formulat de Ionut Tanasoaia împotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de condamnare la cinci ani de închisaore cu executare pentru lovituri cauzatoare de moarte, cât si contestatia procurorilor Parchetului de pe lânga Tribunalul Giurgiu, care au cerut o pedeapsa mai mare.

Astfel, instanta suprema a desfiintat atât decizia Curtii de Apel Bucuresti, cât si hotarârea din 22 februarie a Tribunalului Giurgiu de condamnare la cinci ani de închisoare a lui Ionut Adrian Tanasoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit dupa ce a fost lovit cu pumnul în fata, în urma unei altercatii într-un club din Giurgiu, în toamna anului trecut. Judecatorii instantei supreme au dispus ca dosarul sa fie trimis pentru rejudecare la Tribunalul Giurgiu. Instanta a mai dispus ca Ionut Tanasoaia sa fie judecat în continuare în stare de arest.

 În 17 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Ionut Tanasoaia la cinci ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte si la un an si opt luni pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice, agresorul lui Chauncey Hardy având de executat pedeapsa cea mai grea, de cinci ani. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis în parte contestatia procurorilor Parchetului de pe lânga Tribunalul Giurgiu si i-au majorat pedeapsa lui Ionut Tanasoaia pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice de la un an la un an si opt luni de închisoare. Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost contestata cu recurs la instanta suprema.

În 22 februarie, Tribunalul Giurgiu l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe Ionut Adrian Tanasoaia. Instanta i-a dat lui Ionut Adrian Atanasoaia pedeapsa minima întrucât si-a recunoscut fapta. Pedeapsa pentru infractiunea pentru care acesta a fost deferit justitiei este între cinci si 15 ani de închisoare.

Ionut Adrian Tanasoaia, zis "Gipsy-Gypsanu", a fost trimis în judecata la începutul lunii decembrie 2011, în stare de arest preventiv, pentru loviri sau vatamari cauzatoare de moarte si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.

Scandalul în urma caruia Chauncey Hardy si-a pierdut viata a izbucnit în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în jurul orei 3.30, în clubul Emotione din Giurgiu, dupa ce baschetbalistul american, în vârsta de 23 de ani, ar fi vrut sa danseze cu niste tinere. El a fost lovit cu pumnul în barbie de Ionut Adrian Tanasoaia si s-a izbit cu capul de pardoseala salii de dans.
Hardy ar fi initiat un joc cu o tânara, careia îi tot punea pe cap o sapca, ceea ce i-a iritat pe tinerii care o însoteau pe fata. Tanasoaia i-ar fi spus lui Hardy sa plece, însa conflictul verbal a degenerat, astfel ca i-a tras un pumn în fata, iar sportivul s-a dezechilibrat si a cazut de pe treapta pe care se afla, lovindu-se cu capul de pardoseala de ciment. Rana produsa în cadere a fost grava, ducând la decesul baschetbalistului.

Medicii legisti au stabilit ca moartea lui Hardy a fost violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii, consecinta a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeala, contuzie si dilacerare cerebrala, fractura de bolta craniana iradiata la baza craniului.

Surse judiciare precizau ca baschetbalistul Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, avea o alcoolemie de 0,6 la mie, la momentul incidentului din discoteca.

Presedintele Federatiei Române de Baschet, Carmen Tocala, declara, în 8 aprilie, pentru MEDIAFAX, ca familia baschetbalistului Chauncey Hardy s-a constituit parte civila si ar vrea sa ceara statului român si lui Ionut Tanasoaia daune de aproximativ 1,5 milioane de dolari.



Americanii cer daune de 210 milioane de dolari in cazul baschetbalistului ucis la Giurgiu