Sporturi de iarna

Eva Tofalvi: "Ma simt curata si cinstita"

Biatlonista romana Eva Tofalvi, depistata pozitiv la un controlul antidoping pentru uz de meldonium, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ca se simte "curata si cinstita" si ca va lupta pentru a-si demonstra nevinovatia, deoarece a folosit medicamentul ultima oara in decembrie 2015, inainte de a fi pus pe lista substantelor interzise de catre Agentia Mondiala Antidoping (WADA). Ea a mai declarat ca sufera de o afectiune cardiaca si de aceea a luat medicamentul.

"In 19 ani de Cupa Mondiala IBU, cu cinci Olimpiade si Campionate Mondiale, niciodata nu am folosit substante interzise, am concurat numai prin fortele proprii, am fost cinstita de fiecare data. Nu ma simt vinovata, pentru ca stiu ca ultima data am luat medicamentul a fost in luna decembrie. Iar asta trebuie sa se vada si in cantitatea in care s-a gasit in urina. Perioada de eliminare nu este clara nici pana in ziua de azi. Sunt foarte dezamagita pentru ca vestea a venit tocmai cand eu am renuntat la o activitate si o cariera frumoasa in sport. Sunt hotarata sa merg mai departe, sa atac eventuala sanctiune pentru ca eu nu sunt vinovata. Urmeaza sa fiu chemata la federatia internationala si o sa demonstrez acest lucru. Nu vreau sa fiu sanctionata, chiar daca m-am retras. Pentru mine este extrem de important, ma simt curata si cinstita asa cum am fost toata cariera. In atatia ani de sport am fost testata de nenumarate ori si niciodata nu am fost depistata pozitiv, iar acum, la final, nu e corect sa se spuna despre mine ca m-am dopat", a spus, pentru AGERPRES, sportiva in varsta de 37 de ani.

Ea a explicat ca s-a tratat cu meldonium in 2015 dupa ce a fost diagnosticata cu prolaps de valva mitrala, o afectiune a inimii care provoaca artimie, dureri toracice, ameteli si intoleranta la efort. "La Campionatul Mondial de la Oslo, am fost testata pe 8 martie si am iesit pozitiv la meldonium. In septembrie 2015 am avut probleme de sanatate. Am avut test pozitiv la virusul Epstein Barr, care stiti ca la sportivi este destul de grav. Aveam palpitatii la inima si pentru ca ma simteam foarte rau am mers la cardiolog. Am fost diagnosticata cu anemie, prolaps de valva mitrala gradul 1-2. Atunci am renuntat la antrenamente, am avut o pauza totala de 45 de zile. In luna octombrie am reinceput antrenamentele si am facut tratament cu Mildronat (n.r. — medicamentul care contine meldonium). Atrag atentia asupra faptului ca eu am luat acest medicament inainte sa fie pe lista WADA. Nu l-am luat niciodata dupa 1 ianuarie 2016, data cand substanta a fost pusa pe lista!", a mentionat sportiva.

In functie de dosarul medical si de dovezi, ea risca o pedeapsa intre 2 si 4 ani de suspendare, insa a anuntat oricum ca se va retrage cu aceasta ocazie. 

Sursa: Agerpres



Eva Tofalvi: "Ma simt curata si cinstita"