Cupa Mondiala de Rugby 2007

Africa de Sud, cu emotii in semifinalele Cupei Mondiale

Reprezentativa de rugby a Africii de Sud a obtinut o calificare muncita in semifinalele Cupei Mondiale din Franta, invingand Fiji cu 37-20, intr-un meci disputata, duminica dupa-amiaza, pe Stade Velodrome din Marsilia. La jumatatea reprizei secunde scorul era egal, 20-20, desi Fiji evolua cu un jucator mai putin.
Dupa surprizele din primele doua sferturi, cand Anglia si Franta au eliminat Australia si Noua Zeelanda, echipa Africii de Sud, campioana mondiala in 1995, si-a luat toate masurile de precautie in fata echipei statului Fiji. Springboks au ratat deschiderea scorului in minutul trei, cand Percy Montgomery a ratat o lovitura de pedeapsa, dar insistenta sud-africanilor a dat roade in minutul opt, cand Fracois Steyn a deschis scorul in urma unei lovituri de pedeapsa.

Presiunea sud-africana a continuat si peste alte cinci minute aripa Jaque Fourie a marcat primul eseu al meciului, in urma unei actiuni colective in banda stanga. Fijienii au revenit pe tabela prin lovitura de pedeapsa transformata de Bai (26), dar scorul pauzei a fost stabilit in minutul 36, cand pilierul John Smit a reusit al doilea eseu pentru Africa de Sud.

Primele douazeci de minute ale reprizei secunde au fost cu adevarat fabuloase, cele doua echipe practicand un rugby total. Fijienii au inceput mai bine, reusind sa transforme o noua lovitura de pedeapsa prin acelasi Bai, dar Springboks au culcat din nou balonul in terenul de tinta advers in minutul 50, prin aripa JR Pietersen.

Lucrurile au parut ca se complica serios pentru Fiji, o data cu eliminarea temporara a lui Rauluni, dar jucatorii din Pacific s-au mobilizat exemplar reusind doua eseuri in decursul a doar cinci minute. Delasau (57) si Bobo (59) au culcat balonul in terenul de tinta sud-african, iar Bai a transformat ambele incercari, readucand egalitatea pe tabela de marcaj (20-20) la jumatatea reprizei secunde.

Springboks a revenit la conducerea jocului in minutul 63, cand fundasul Percy Montgomery a transformat o lovitura de pedeapsa, moment in care Rauluni a revenit pe teren. Fiji a continuat sa forteze, aflandu-se la un metru de terenul de tinta sud-african (67), dar cei care au punctat din nou au fost jucatorii Springboks, Juan Smith reusind o incercare cu zece minute inainte de final, dupa un mol rulant foarte frumos purtat de inaintasii din Africa de Sud. Percy Montgomery a transmormat si sud-africanii respirau usurati pentru un final care se anunta de foc la butul lor.

Jucatorii din Fiji si-au pierdut cumpatul si concentrarea pe final, Butch James reusind al cincilea eseu al Springboks in minutul 80, consfintind victoria Africii de Sud, 37-20, si calificarea in semifinalele Cupei Mondiale.

Africa de Sud: 15 Percy Montgomery, 14 JP Pietersen, 13 Jaque Fourie, 12 Francois Steyn, 11 Bryan Habana, 10 Butch James, 9 Fourie du Preez, 8 Danie Rossouw, 7 Juan Smith, 6 Schalk Burger, 5 Victor Matfield, 4 Bakkies Botha, 3 CJ van der Linde, 2 John Smit (c), 1 Os du Randt.
Rezerve: 16 Gary Botha, 17 Gurthro Steenkamp, 18 Jannie du Plessis, 19 Johann Muller, 20 Wikus van Heerden, 21 Ruan Pienaar, 22 Wynand Olivier/Andre Pretorius.

Fiji: 15 Norman Ligairi, 14 Vilimoni Delasau, 13 Kameli Ratuvou, 12 Seru Rabeni, 11 Sireli Bobo, 10 Seremaia Bai, 9 Mosese Rauluni (c), 8 Sisa Koyamaibole, 7 Akapusi Qera, 6 Semisi Naevo, 5 Ifereimi Rawaqa, 4 Kele Leawere, 3 Henry Qiodravu, 2 Sunia Koto, 1 Graham Dewes.
Rezerve: 16 Bill Gadolo, 17 Jone Railomo, 18 Aca Ratuva, 19 Wame Lewaravu, 20 Jone Daunivucu, 21 Waisea Luveniyali, 22 Gabiriele Lovobalavu.

Onlinesport


Africa de Sud, cu emotii in semifinalele Cupei Mondiale