Cupa Mondiala de Rugby 2007

Anglia si Africa de Sud lupta pentru coroana rugbyului mondial

Anglia infrunta sambata Africa de Sud in finala Cupei Mondiale de rugby si poate pastra, in premiera, trofeul castigat acum patru ani.
Trandafirii” sau „caprioarele”, adica Anglia sau Africa de Sud, aceasta este intrebarea care macina lumea rugby-ului inaintea finalei Cupei Mondiale, programata asta-seara (de la ora 22.00, la TVR 2), pe „Stade de France”, din Paris.

Desi nu sunt favoriti, englezii au sansa uriasa de a deveni prima echipa campioana mondiala „en-titre” care pastreaza trofeul. Insularii isi pun toate sperantele in Jonny Wilkinson, omul care a batut aproape de unul singur Australia, in „sferturi”, si Franta, in semifinale.

De partea cealalta, sud-africanii au atuul victoriei zguduitoare cu 36-0 in fata Angliei, in faza grupelor, chiar la aceasta editie a intrecerii mondiale.

„Ghidul supravietuitorului marii finale”

Jucatorii englezi si cei sud-africani s-au inchis in cantonament pentru a pregati partida. Jonny Wilkinson, cel mai iubit dintre „trandafiri”, a sintetizat atmosfera din sanul echipei engleze: „Dupa jocul din grupe, cu Africa de Sud, baietii au inteles natura, ferocitatea si intensitatea provocarii care sta in fata lor”.

Pentru englezi pare a fi un meci de totul sau nimic, intreaga Insula fiind conectata la eveniment. Cotidianul „Daily Telegraph” a publicat in editia de ieri „Ghidul supravietuitorului marii finale”, in care le recomanda cititorilor ce trebuie sa faca in „cea mai importanta seara din viata”, seara finalei Cupei Mondiale de rugby.

La casele de pariuri, Africa de Sud este mare favorita, avand o cota la victorie de 1,4 la 1. Un succes al englezilor este considerat, fie doar si prin prisma cotelor, o mare surpriza.

De aceea, cine a mizat pe triumful „trandafirilor” va incasa 3,25 de euro la fiecare euro pariat. De altfel, bookmakerii din Marea Britanie au anuntat ca, daca Anglia isi pastreaza titlul mondial, atunci casele de pariuri vor inregistra pierderi de peste 2 milioane de euro!

O avere pentru un bilet

Interesul pentru finala Cupei Mondiale este urias. Aproximativ 60.000 de englezi au sosit la Paris si incearca disperati sa isi procure un tichet pentru marele meci. Pretul biletelor a atins cote inimaginabile. Suporterii insulari sunt dispusi sa cheltuiasca o avere pentru a fi asta-seara pe „Stade de France”.

Astfel, doua tichete au fost vandute pe e-bay cu 25.000 de lire sterline (aproximativ 36.000 de euro), iar pretul mediu pentru un bilet „la negru” a ajuns la 4.000 de lire sterline (aproximativ 5.600 de euro).

In plus, toate hotelurile din Paris sunt pline, locurile in barurile unde se poate urmari meciul live au fost rezervate de mult, iar firma de echipament Nike a anuntat ca a epuizat stocul de tricouri-replica ale echipei Angliei.

EVZ



Anglia si Africa de Sud lupta pentru coroana rugbyului mondial