Golf

Prima batalie a anului in lumea golfului: PGA vs LIV. Cine a avut castig de cauza

Sursă foto: https://twitter.com/PGATOUR/

Ultimul weekend din februarie a adus in prim planul golfului mondial prima infruntare de la distanta intre circuitele rivale PGA si LIV.

Fanii golfului profesionist din intreaga lume au avut ocazia sa-i vada la lucru dupa luni bune de absenta pe unii dintre cei mai buni jucatori care au ales sa plece din PGA Tour pentru a concura in nou infiintata si controversata liga denumita LIV si care se bucura de un sprijin financiar impresionant din partea autoritatilor din Arabia Saudita.

Dupa un prim sezon mai mult experimental, cu opt turnee invitationale, LIV a inceput in forta anul 2023 cu primul turneu din cele 14 programate in calendar, pe un traseu spectaculos la Mayakoba, in Mexic.

Cei 48 de jucatori care formeaza LIV in acest an s-au intrecut pe durata a trei zile pe un traseu de 18 cupe cu parul stabilit la 71.

Victoria a revenit in final americanului Charles Howell III, jucator care a incheiat traseul la 16 sub par, cu patru lovituri in fata lui Peter Uihlein. In runda finala, Howell III a reusit nu mai putin de opt birdies fara niciun bohey (63 de lovituri la 8 sub par). Topul trei a fost completat de Branden Grace, la 10 sub par.

Castigatorului primei etape din LIV Golf 2023 a incasat un cec in valoare de 4 milioane de dolari, fondul total de premiere fiind de 20 de milioane.

Interesant este ca Howell III obtinuse pana acum in cei 23 de ani petrecuti in PGA Tour doar 2.75 milioane de dolari in 609 turnee disputate. Ori, in LIV, a adunat deja 4.75 milioane de dolari in sase starturi, ceea ce nu mai lasa loc de nicio completare in ceea ce priveste apetitul oamenilor din spatele LIV de a pompa bani in aceasta competitie rivala cunoscutului PGA Tour.

De retinut ca nume cu greutate care au scris istorie in golful mondial precum Phil Mickelson, Lee Westwood, Sergio Garcia, Brooks Koepka sau Bubba Watson au facut figuratie la Mayakoba, fiind departe de forma care i-a consacrat.

Oameni platiti cu bani grei de guvernul saudit pentru a renunta la carierele din PGA pentru a juca in LIV.

Ca un exemplu, dublul castigator de turnee majore Dustin Johnson (38 ani) a adunat in 15 ani de cariera aproape 73 de milioane de dolari, in timp ce de la LIV doar pentru contractul de exclusivitate a incasat un cec in valoare de 125 de milioane de dolari.

Suspans in Clasicul Honda

PGA Tour s-a mutat de pe coasta de vest in est pentru primul turneu programat in Florida, un turneu de traditie, Clasicul Honda, aflat la ultima editie cu marca japoneza pe post de sponsor principal.

Fondul de premiere a fost de 8.4 milioane de dolari, ceea ce poate explica absenta marilor nume din circuit de start.

Turneul a fost salvat de o lupta pasionant in ultima runda intre americanii Chris Kirk si Eric Cole. Primul nu mai castigase de mai bine de sapte ani in circuit, iar cel de-al doilea un debutant la 34 de ani aflat la primul lui sezon in PGA Tour.

Victoria s-a decis in urma unui playoff la a 18-a, dupa ce Kirk a pierdut avantajul de o lovitura in urma unei ratari sub presiune la o lovitura aparent de control la ultima cupa a traseului.

Pe langa cecul in valoare de 1.5 milioane de dolari, Kirk si-a asigurat un loc la cele patru turnee majore din acest sezon (Masters, PGA Championship, US Open si The Open).

In aceasta saptamana PGA Tour programeaza Arnold Palmer Invitational, unul dintre turneele de top din calendar, cu premii de 20 de milioane de dolari. Nu vor lipsi de la start liderul mondial Jon Rahm, Scottie Scheffler, Rory McIlroy sau Tony Finau.

Afacere germana in DP World Tour

Circuitul European a revenit dupa patru ani la New Delhi pentru o noua editie a Openului Indian.

Marcel Siem (42 de ani si locul 337 in clasamentul mondial) a recuperat avansul de o lovitura al conationalului sau Yannick Paul si s-a impus cu o lovitura in fata, completand traseul la 14 sub par, dupa runde de 69, 70, 67 si 68.

Aflat la 3036 de zile distanta de la ultimul sau succes, Mastersul BMW, Siem a incasat 340.000 de dolari, in conditiile in care fondul de premiere a fost 2 milioane de dolari.



Prima batalie a anului in lumea golfului: PGA vs LIV. Cine a avut castig de cauza