Golf

Europa a cucerit Cupa Ryder și rămâne fără înfrângere pe teren propriu în ultimii 30 de ani

Sursă foto: https://twitter.com/rydercup

Cel mai așteptat moment al anului în golful mondial a avut loc pe traseul Marco Simone de lângă Roma, unde echipele Europei și Statelor Unite s-au înfruntat pentru câștigarea legendarei Cupei Ryder.

Victoria a revenit jucătorilor de pe Bătrânul Continent, cu 16 și jumătate la 11 și jumătate, astfel că Europa rămâne fără înfrângere pe teren propriu de mai bine de trei decenii.

Cu nord-irlandezul Rory McIlroy, spaniolul Jon Rahm și norvegianul Victor Hovland în prim plan, Europa a tranșat în mare parte disputa cu rivalii de peste ocean încă după primele două zile, când scorul la general era 10 și jumătate la 5 și jumătate.

Americanii aveau nevoie de cea mai mare întoarcere de scor din istoria acestei competiții de aproape un secol pentru a câștiga ediția din acest an.

Practic, înaintea celor 12 meciuri de simplu programate duminică europenii mai aveau nevoie de doar patru puncte pentru a-și asigura trofeul.

Englezul Tommy Fleetwood a adus punctul victoriei pentru Europa într-un moment în care americanii prinseseră tot mai mult curaj că pot reuși surpriza.

Balanța a fost înclinată încă din prima sesiune a zilei inaugurale, vineri, când europenii au câștigat toate cele patru meciuri de dimineață (4-0).

Cum se joacă la Cupa Ryder

Pentru cei mai puțin familiarizați cu această competiție care se desfășoară o dată la doi ani alternativ între Europa și SUA, Cupa Ryder se întinde pe durata a trei zile.

În primele două sunt programate câte opt meciuri în două sesiuni, de fiecare dată în perechi de câte doi jucători din fiecare echipă.

Primele patru meciuri din zi au loc după formatul cu lovituri alternative (foursomes), pentru ca următoarele patru meciuri care completează o zi să aibă loc după formatul ”fourballs”. Fiecare jucător are mingea lui în traseu și cupa este adjudecată de echipa al cărei jucător a reușit cel mai bun parcurs la respectiva cupă și tot așa până la completarea traseului de 18 găuri.

În ziua finală, a treia de concurs, sunt programate 12 meciuri unu la unu (h2h), astfel că pe durata celor trei zile de concurs sunt programate un total de 28 de meciuri.

Dacă un meci se încheie la egalitate, fiecare echipă primește câte jumătate de punct.

Important de știut

Următoarea ediție a Cupei Ryder va avea loc în 2025, pe pământ american.

Ultima victorie americană în Europa datează din 1993, scor 15-13.

Prima ediție a Cupei Ryder a avut loc în 1927.



Europa a cucerit Cupa Ryder și rămâne fără înfrângere pe teren propriu în ultimii 30 de ani