Golf

Cristiano Ronaldo a fost detronat din fruntea listei celor mai bine plătiți sportivi

Sursă foto: https://twitter.com/PGALockerRoom

Jucătorul spaniol de golf Jon Rahm (foto stânga) a devenit cel mai bine plătit sportiv al planetei, după ce a semnat cu liga saudită LIV Golf un contract în valoare de peste 300 de milioane de dolari.

Deținător al titlului la Masters, Rahm este doar ultimul nume cu greutate din golful mondial care părăsește circuitul PGA pentru a juca în circuitul LIV pentru care guvernul saudit a pus la bătaie în ultimii doi ani nu mai puțin de trei miliarde de dolari.

Trecerea lui Rahm în tabăra celor de la LIV a luat pe toată lumea prin surprindere, mai ales după ce nu mai târziu de luna august a acestui an spaniolul declara că îi displace formatul competițional din liga saudiților.

Rahm obținuse până acum peste 50 de milioane de dolari din premiile puse în joc la turneele organizate de Circuitul PGA din Statele Unite. Doar anul acesta spaniolul și-a rotunjit veniturile cu 15 milioane de dolari, sume care par acum ridicole după trecerea în circuitul LIV.

La jumătatea anului lumea golfului a fost șocată de anunțul unei posibili înțelegeri între oficialii PGA și cei ai LIV pentru un circuit comun.

Cele două părți au stabilit ca termen limită data de 31 decembrie 2023, însă odată cu schimbarea taberelor de către Jon Rahm, cel mai reprezentativ jucător al circuitului PGA în ultimii ani, șansele unei înțelegeri par tot mai puțin probabile.

Întrebat într-o conferință de presă ce părere are despre trecerea lui Rahm în circuitul LIV, antrenorul italian Carlo Ancelotti al echipei Real Madrid a spus, râzând: ”Pentru 500 de milioane m-aș duce pe jos până în Arabia”.

LIV Golf este un circuit apărut în 2021 și a avut primul sezon în 2022. Numele de LIV se traduce prin 54 după numărul cupelor jucate într-o etapă. E vorba de trei runde, fiecare a câte 18 cupe, spre deosebire de turneele clasice din calendarul PGA unde sunt patru runde programate.

Sezonul 2024 ar urma să aibă 14 turnee, începând cu 2-4 februarie și terminând cu 16-19 august.

Topul celor mai bine plătiți cinci sportivi din lume în 2023 potrivit revistei Forbes arată astfel:

  1. Jon Rahm (Golf) – 300 milioane de dolari
  2. Cristiano Ronaldo (Fotbal) – 136 milioane de dolari
  3. Lionel Messi (Fotbal) – 130 de milioane de dolari
  4. Kylian Mbappe (Fotbal) – 120 de milioane de dolari
  5. LeBron James (Baschet) – 119.5 milioane de dolari.


Cristiano Ronaldo a fost detronat din fruntea listei celor mai bine plătiți sportivi