Golf

A aparut o noua rivalitate in golf si e una extrem de acerba. In runda finala a turneului din Dubai tensiunea a plutit in aer la fiecare lovitura

Sursă foto: https://twitter.com/DubaiDCGolf/

Nord-irlandezul Rory McIlroy (foto dreapta) a castigat pentru a treia oara in cariera Dubai Desert Classic, cel mai vechi turneu de golf din Orientul Mijlociu, dar cumva aceasta informatie cade undeva in planul secund al actiunii.

McIlroy mai triumfase in Dubai la editiile din 2009 si 2015, insa victoria de acum are un farmec aprte, tinand cont de numele celui devansat.

E vorba de americanul Patrick Reed, cel care a incheiat runda finala cu 65 de lovituri, la sapte sub par, si a venit la o lovitura in spatele lui McIlroy in clasamentul final.

Rivalitatea celor doi este de notorietate in circuit si a avut un episod tensionat chiar inaintea turneului din Dubai cu premii de 9 milioane de dolari, cand Reed a aruncat spre McIlroy cu o moneda a circuitului LIV inventat de sauditi si care a dus la o ruptura intre jucatorii profesionisti de golf.

Pentru a intelege mai bine despre ce e vorba, trebuie amintit ca guvernul saudit a pompat o suma uriasa de bani, in 2022, pentru inventarea unui circuit mondial de golf care sa reprezinte o alternativa la cunoscutele European Tour si PGA Tour. O mutare care a creat un adevarat tsunami in lumea golfului profesionist.

Tentati de premiile consistente si de formatul atractiv, cu doar trei runde per eveniment, multi jucatori de top au facut pasul spre LIV, intrand astfel intr-o disputa legala cu organizatorii celor doua circuite oficiale din golful profesionist. Si cand spunem legala chiar ne referim la chemari in instantele de judecata. Un astfel de termen este programat chiar la inceputul lunii februarie, in Londra.

Printre cei care au facut pasul spre noul circuit ii regasim pe Phil Mickelson, cel supranumit “The Lefty”, Ian Poulter, Henrik Stenson si Patrick Reed, iar de cealalta parte printre cei mai aprigi contestatari ai noului circuit s-a aflat tocmai Rory McIlroy.

In paranteza fie spus, Patrick Reed nu e tocmai unul dintre cei mai agreati jucatori din circuit, acesta avand si un episod in care a fost prins trisand la un turneu in Australia. Mai in gluma, mai in serios, gurile rele spun ca pe Reed nici chiar ai lui din cercurile apropiate nu l-ar prea avea la inima. Am inchis paranteza.

Revenind la turneul din Dubai, unul cu o istorie care incepe inca din 1989, inainte ca metropola din Emirate sa devina un paradis pentru bogatii lumii si nu numai, aici au avut dreptul sa concureze si jucatorii care au facut pasul spre LIV, turneul fiind organizat de European Tour si nu de PGA Tour, acolo unde toti “rebelii” sunt suspendati.

Reed a incercat sa faca pace cu McIlroy, cel putin de ochii lumii, insa s-a ales cu un mare “ignore” din partea nord-irlandezului si asta l-a infuriat pe american care a aruncat spre Rory cu o moneda avand insemnele LIV. Gestul a facut rapid inconjurul planetei printre pasionatii de golf, un sport cunoscut pentru nobletea practicantilor si a privitorilor, de ce nu.

Intamplarea a facut ca McIlroy si Reed sa tina capul de afis in runda finala din Dubai, americanul recuperand fabulos in ultima zi, una devansata pentru luni din cauza conditiilor meteo.

Cei doi se aflau la egalitate inaintea cupei finale, a 18-a, dar McIlroy a avut ultimul cuvant si a incheiat cu o lovitura in fata evitand playoff-ul cu Reed, dupa un birdie obtinut in extremis. Aceasta dupa ce Reed avea o lovitura avantaj dupa a 15-a cupa jucata de Rory.

O rivalitate despre care vom mai auzi, despre care vom mai scrie, fara indoiala, in viitorul apropiat.



A aparut o noua rivalitate in golf si e una extrem de acerba. In runda finala a turneului din Dubai tensiunea a plutit in aer la fiecare lovitura