Ciclism

Valverde si-a aratat forta pe catarare

Spaniolul Alejandro Valverde s-a dovedit a fi cel mai puternic ciclist in etapa a 3-a a cursei Paris-Nisa, desfasurata pe un traseu in lungime de 194 de kilometri intre Vierzon si Le Lac de Vassivière. Pentru Valverde este a doua victorie de etapa in Cursa Soarelui dupa cea reusita in 2005.
Rutierul echipei Movistar l-a invins la sprint pe australianul Simon Gerrans de la echipa GreenEdge, pe trei clasandu-se belgianul Gianni Meersmans de la Lotto.

Cronometrat in 4 ore, 36 de minute si 19 secunde, Valverde si-a trecut astfel in palmares a patra victorie din acest sezon, dupa cele obtinute in Turul Down Under si Turul Andaluziei.

In varsta de 31 de ani, Valverde a revenit in acest sezon in plutonul profesionist dupa o suspendare de doi ani pentru implicare in Operatiunea Puerto.

Putin inainte de ora pranzului cei 173 de rutieri aliniati la start au pornit in cursa, printre acestia neregasindu-se insa si Andy Schleck, care a abandonat din cauza unei gastroenterocolite.

Startul real al cursei a insemnat si prima evadare in care s-au integrat Michael Morkov (Saxo Bank), Jimmy Engoulvent (Saur-Sojasun) si Roy Curvers (Project 1t4i).

Cei trei temerari ai zilei si-au construit un avans de patru minute si 40 de secunde, pentru ca in partea secunda ecartul sa fie recuperat de un pluton dus in trena de echipa Sky.

In varsta de 32 de ani, Engoulvent a luat cursa pe cont propriu cu 13.8 kilometri, cand diferenta dintre evadare si pluton se diminuase la mai putin de un minut.

Francezul a ramas in frunte pana la intrarea in ultiimii 6 kilometri, cand a fost inghitit de plutonul dus in trena de rutierii formatiei Omega Pharma-Quick Step.

A urmat atacul lui Sergei Lagutin de la Vacansoleil, care a dat pedale grele la intrarea in ultimii patru kilometri. Actiunea campionului din Uzbekistan a fost una bine gandita si extrem de periculoasa pentru favoritii plutonului, insa Lagutin a fost ajuns din urma cu putin inaintea intrarii in ultimul kilometru.

Fara o trena evidenta si bazandu-se doar pe propriul instinct de atacant, Valverde a controlat finalul etapei si s-a impus in fata unui Gerrans venit in forta din randurile patru sau cinci.

Astfel, australianul a pierdut a doua etapa in fata lui Valverde in acest an, dupa ce incheiata la Old Willunga Hill in Turul Down Under.

Sosit in acelasi timp cu invingatorul, britanicul Bradley Wiggins (Sky) si-a pastrat fara emotii tricoul galben ramanand la sase secunde in fata lui Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step).

Tom Boonen nu a reusit sa tina ritmul cu grupul principal pe catararea finala de categoria a 3-a si a parasit partea superioara a clasamentului general, unde pe trei a urcat americanul Teejay Vangarderen de la BMC.

Cursa Soarelui, care de altfel a fost foarte zgarcit in aparitii in primele trei zilei, continua miercuri cu etapa a 4-a, o mansa de 178 de kilometri intre Brive-la-Gaillarde si Rodez. Cinci catarari vor fi in calea rutierilor, dintre care ultimele doua plasate pe finalul mansei. Victoria de etapa se va juca din nou in catarare.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Valverde si-a aratat forta pe catarare