Ciclism

Mathieu van der Poel câștigă din nou Turul Flandrei. E noul ”canibal” al clasicelor

Sursă foto: https://twitter.com/RondeVlaanderen

Rutierul olandez Mathieu van der Poel s-a impus în Turul Flandrei după un atac solitar cu 45 de kilometri înaintea finalului de la Oudenarde.

Campion mondial în 2023, Mathieu van der Poel n-a avut rival în Turul Flandrei din acest an, obținând victoria după mai bine de șase ore de la startul care a avut loc în Antwerp cu un avans de un minut și două secunde față de următorul clasat. Aceasta este cea mai mare diferență înregistrată între primii doi din Turul Flandrei de la victoria obținută de Fabian Cancellara în 2013.

Pentru Van der Poel este a treia victorie din carieră în clasica monument a Flandrei, după cele din 2020 și 2022, acesta devenind doar al șaselea rutier din istorie care impune în ”De Ronde” purtând tricoul de campion mondial.

O performanță pe care au mai reușit-o în istorie doar Louison Bobet, Rik van Looy, Eddy Merckx, Tom Boonen și Peter Sagan, ultimul în 2016.

Evadarea inițială din acest an s-a încheiat cu 86 de kilometri înaintea finalului, când danezul Mads Pedersen (Lidl-Trek) a încercat să ia cursa pe cont propriu cu belgianul Gianni Veermersch (Alpecin) în roata sa.

Inspirat de victoria obținută chiar în fața lui Van der Poel în Gent-Wevelgem cu o săptămână în urmă, Pedersen a încercat să facă diferența devreme, însă de această dată n-a avut picioare pentru obține mult râvnitul succes.

La prima trecere peste temuta ascensiune pe pavate Oude-Kwaremont la accelerația lui Van der Poel grupul urmăritor s-a fărâmițat, iar avansul celor doi evadați s-a topit într-o clipită.

Mai erau 56 de kilometri până la final, dar Van der Poel nu avea de gând să stea prea mult în grupul de frunte și pe Koppenberg, una dintre temutele ascensiuni din Turul Flandrei, a dat atacul decisiv.

Singurul care a încercat fără succes să-i reziste a fost americanul Matteo Jorgenson (Visma), cel care a câștigat ”Traversând Flandra” în urmă cu doar trei zile.

Ploaia măruntă și șoseaua udă au jucat în favoarea lui Van der Poel care s-a distanțat cu fiecare pedală dată până spre două minute.

Un avans care i-a permis campionului mondial să abordeze relaxat ultima trecere peste Oude-Kwaremont și urcarea pe Paterberg, cea din urmă dificultate a unei curse de 270.8 kilometri înaintea finalului de la Oudenarde.

Lupta pentru podium a fost una aprigă fiind nevoie de analiză la fotografie pentru departajarea rutierilor. Locul doi i-a revenit în cele din urmă italianului Luca Mozzato de la Arkea, locul trei fiind al germanului Nils Politt de la UAE, după ce australianul Michael Matthews de la Jayco Alula a fost penalizat pentru un sprint considerat periculos.

Peste o săptămână este programată o altă cursă monument, Paris-Roubaix, regina întrecerilor pe pavate sau Infernul Nordului.

Și acolo Mathieu van der Poel pornește ca principal favorit pentru apărarea trofeului cucerit în 2023.Mathieu van der Poel câștigă din nou Turul Flandrei. E noul ”canibal” al clasicelor