Ciclism

Sprint urias pe Via Roma in Milano-San Remo cu un invingator detasat

Celebrul bulevard Via Roma din San Remo a revenit in La Classicisima (Milano-San Remo), cea mai lunga cursa de o zi din lume, cu un sprint fabulos intre ciclistii care au rezistat trecerilor peste Cipressa si Poggio, catararile de coasta care an de an fac diferenta in pluton.

Germanul John Degenkolb de la echipa Giant-Alpecin s-a dovedit in final cel mai bun rutier dupa 298 kilometri de cursa, acesta impunandu-se la sprint in fata australianul Michael Matthews de la Orica-GreenEdge si a slovacului Peter Sagan de la Tinkoff-Saxo.

Britanicul Geraint Thomas de la Sky a fost de departe cel mai combativ rutier din ultima parte a cursei, cu trei atacuri in ultimii 30 de kilometri. Prins de fiecare data, mai intai de Daniel Oss si apoi de Greg Van Avermaet (ambii de la BMC), Thomas si-a jucat sansa pana la capat si a condus infioratoarea coborare de aproape trei kilometri de pe Poggio.

In varful ultimei ascensiuni rutierul de la Sky a trecut primul, cu Van Avermaet pe urmele sale, insa in spate au mai venit si alti rutieri care au trecut cu brio testul dificilei catarari.

Altii, precum campionul mondial Michal Kwiatkowski (Etixx) sau Philippe Gilbert (BMC), au cazut cu mai putin de cinci kilometri inaintea finalului si au pierdut orice sansa la victorie, insa cel mai afectat a fost germanul Gerald Ciolek (MTN), fost castigator al cursei. Cu fata insangerata, Ciolek a dat cu casca de pamant intr-un gest prin care si-a varsta toata frustrarea.

Ultimii 2 kilometri de plat ai cursei au fost gestionati la mare viteza de un grup restrans de rutieri, iar atacul final a fost declansat de Luca Paolini de la Katiusa, acesta lansandu-l practic pe colegul sau Alexander Kristoff, invingatorul din 2014.

Norvegianul a fortat pe interiorul soselei cu Matthews in roata sa, insa din spate a venit puternicul Degenkolb si a castigat cu aproape o bicicleta avans dupa 6 ore, 46 de minute si 16 secunde de cursa.

Cu o victorie de etapa in Turul Italiei in 2013, Degenkolb isi trece in palmares primul cursa monument a ciclismului, dupa ce mai obtinuse in ultimii doi ani victorii in alte curse de o zi precum Paris-Tours, Clasica de la Hamburg si Gent-Wevelgem.

Milano-San Remo a deschis sezonul clasicelor de primavara in ciclism, luna urmatoare fiind dedicata clasicelor pe pavate din Belgia si nordul Frantei, respectiv celor din Ardeni dedicate cataratorilor.



Sprint urias pe Via Roma in Milano-San Remo cu un invingator detasat