Ciclism

Prezentarea Turului Italiei 2014. Cursa in memoria "piratului" Pantani

Organizatorii Turului Italiei din 2014 au anuntat la Milano traseul cursei primului Mare Tur ciclist al sezonului urmator.

A 97-a editiei a ceea ce italienii numesc "Corsa Rosa" va porni la drum cu un contratimp pe echipe la Belfast, capitala Irlandei de Nord. Va fi un contratimp urban desfasurat pe un traseu in lungime de 21 kilometri.

Alte doua zile vor fi petrecute de caravana Turului Italiei pe pamant irlandez, ambele de plat cu finaluri deschise pentru sprint masiv la Belfast si Dublin, capitala Republicii Irlanda si locul unde s-a nascut Stephen Roche, campionul din 1987.

Dupa cele trei zile de deschidere caravana se va muta in Italia si cursa va fi reluata de la Giovinazzo, localitate aflata pe coasta de sud-est a peninsulei.

In pofida startului irlandez, editia din 2014 a Turului Italiei va fi dedicata memoriei lui Marco Pantani, rutier care a castigat cursa in 1998 si care a disparut dintre noi la 14 februarie 2004.

Prima etapa italiana va fi una cu final pe plat la Bari, unul deschis duelului sprinterilor. Rutierii vor avea de acoperit in partea finala a mansei nu mai putin de opt tururi urbane de 9.6 kilometri fiecare.

Cursa se va orienta apoi spre nord si rutierii vor avea de trecut doua etape de munte mediu la Viggiano si Montecassino, ultima localitate fiind cunoscuta pentru faimoasa manastire cu acelasi nume.

Etapele opt si noua propun alte doua finaluri in catarare la Montecopilo, respectiv Sestola.

Primul contratimp individual propune 46 kilometri pe un traseu aproape plat intre Barbaresco si Barolo, dupa care sprinterii vor reveni in prim plan cand cursa va ajunge in etapa a 13-a in apropiere de Torino.

Etapa a 14-a intre Aglie si Oropa va fi prima dintre cele dedicate lui Pantani, la fel cum va fi si cea de-a 15-a intre Valdengo si Montecampione, unde "Piratul" a atacat decisiv pentru a-si asigura tricoul roz.

Ultima saptamana de cursa va fi una feroce, cu treceri peste mari catarari cum ar fi Val Martello, Valsugana, Cima Grappa si Monte Zoncolan. Pe Cima Grappa rutierii vor avea de trecut un contratimp in catarare pe distanta de 26.8 kilometri, mansa fiind dedicata memoriei celor cazut pe frontul italian in Primul Razboi Mondial.

Turul Italiei se va incheia la 1 iunie cu o etapa de 169 kilometri intre Gemona si Trieste.



Prezentarea Turului Italiei 2014. Cursa in memoria "piratului" Pantani