Ciclism

Noua stea a ciclismului italian scoate capul in Turul Italiei

Fabio Aru, un nume despre care vom mai auzi multe lucruri bune de acum inainte, a obtinut, duminca, cel mai important succes din scurta sa cariera de ciclist profesionist.

In varsta de doar 23 ani, Aru a castigat etapa incheiata in catarare la Montecampione, dupa ce i-a lasat in urma sa pe liderul cursei, Rigoberto Uran, si ceilalti mari favoriti la tricoul roz.

Adus de echipa Astana in Giro pentru a-i servi drept locotenent lui Michele Scarponi, situatie care s-a respectat doar pe hartie, Aru a atacat curajos pe ultima catarare a zilei in lungime de 18,6 km si cu o panta medie de 7.8 la suta.

Aru s-a impus entuziasmant in fata columbianului Fabio Duarte cu un avans de 21 secunde, podiumul fiind completat de un alt rutier din tara cafelei, Nairo Quintana, devansat cu 23 secunde.

Liderul cursei, Uran, a sosit al cincilea la 42 de secunde, insa acesta a reusit sa-i ia secunde pretioase australianului Cadel Evans, al doilea la general.

Castigatorul Turului Frantei din 2011 nu a reusit sa tina pasul cu Uran si a ajuns abia al 10-lea la un minut si 13 secunde in urma invingatorului.

Turul Italiei are programata luni ultima zi de pauza, dupa care rutierii se vor pune din nou in miscare marti pentru ultima saptamana, decisiva, a cursei.

Chiar marti este programata cea mai grea etapa a editiei din acest an, cu treceri peste catarari mitice cum ar fi Passo di Gavia (2.618 metri altitudine), Stelvio (2.758 metri altitudine) si Val Martello (2.051 metri altitudine).

Chiar daca nu are decat o lungime de 132 km, etapa de marti este una extrem de intensa si brutala, la finalul careia rutierii cu pretentii la tricoul roz vor lua o optiune serioasa pentru obtinerea acestuia sau vor pierde orice sansa la victoria finala.



Noua stea a ciclismului italian scoate capul in Turul Italiei