Ciclism

Final exploziv in Turul Flandrei. Marele favorit s-a pacalit ca de 1 aprilie si a ratat podiumul

Sursă foto: https://twitter.com/AlpecinFenix/

Aflat la prima lui participare in Turul Flandrei, slovenul Tadej Pogacar a facut diferenta pe temutele catarari pe pavate cu atacuri spectaculose, dar a gestionat cum nu se poate mai rau pentru el ultimii metri ai cursei si nu a prins nici macar podiumul.

Pentru a doua oara in cariera victoria in Turul Flandrei i-a revenit olandezului Mathier Van Der Poel, singurul rutier din cursa care a reusit sa raspunda atacurilor initiate de Tadej Pogacar.

Cei doi au ramas singuri in fruntea cursei dupa a treia si ultima trecere peste Oude Kwaremont, cu 18 kilometri inaintea finalului, cand dupa un atac al lui Pogacar nu au mai tinut ritmul ceilalti trei colegi din grupul principal al cursei.

Pogacar si Van der Poel au mers apoi impreuna peste Paterberg, ultima catarare dintre cele 17 programate pe distanta celor 272 de kilometri. Slovenul a incercat sa-l desprinda si pe Van der Poel, olandezul a dat la un moment semne ca ar ceda, dar pana la urma cu eforturi uriase a ramas in roata dublului castigator din Turul Frantei.

Din varful lui Paterberg pana la linia de sosire din Oudenaarde mai ramaneau 13 kilometri de plat, cei doi din frunte avand un avans de 30-35 de secunde in fata unui grup urmaritor format din Dylan van Baarle si Valentin Madouas, rutieri care fusesera scuturati anterior.

Cu 500 de metri inaintea finalului Pogacar si Van der Poel au redus considerabil ritmul, incepand un joc de-a soarecele si pisica pentru declansarea atacului decisiv. Intre timp Van Baarle si Madouas au continuat sa dea pedale grele in spate si, cu 300 de metri inaintea finalului, cei doi din frunte au fost ajunsi in extremis din urma.

Van der Poel a declansat in cele din urma sprintul final, invingandu-i pe Van Baarle si Madouas, in timp ce Pogacar a ramas in afara podiumului, de unde era mare favorit pentru victorie la debutul in Turul Flandrei.

La cei 27 de ani ai sai, Mathieu van der Poel isi trece in cont a doua victorie in cea mai importanta cursa din Flandra, dupa cea obtinuta in 2020. Atunci l-a invins la un sprint in doi pe Wout van Aert, favoritul belgienilor.

In urma cu un an Van der Poel pierdea in fata danezului Kasper Asgreen.

Madouas este primul francez care ajunge pe podium in Turul Flandrei, in ultimul deceniu.

Cel mai bine clasat belgian a fost Dylan Teuns, al saselea.

Punctele cheie din cursa

9 ciclisti au facut parte din evadarea initiala, o evadare anihilata cu 54 de kilometri inaintea finalului dupa atacul lui Pogacar la prima trecere peste Oude Kwaremont.

Apoi, la prima trecere peste Paterberg, grupul de frunte s-a subtiat la doar 13 rutieri, pentru ca pe coborare Van Baarle si Wright sa se desprinda in frunte pentru un avans de 21 de secunde.

Cu 44 de kilometri inaintea finalului, pe temutul Koppenberg, avea sa fie facuta cea mai importanta selectie in frunte, cu Pogacar, Van der Poel si Madouas in frunte.



Final exploziv in Turul Flandrei. Marele favorit s-a pacalit ca de 1 aprilie si a ratat podiumul