Ciclism

De la agonie la extaz. Finalul din Amstel Gold Race, nerecomandat cardiacilor

Sursă foto: captura TV Eurosport Player

Cea mai importanta cursa din peisajul ciclismului olandez a avut doi invingatori, insa pana la urma organizatorii s-au lamurit cine a trecut primul linia de sosire.

Polonezul Michal Kwiatkowksi (INEOS) si Benoit Cosnefroy (AG2R) si-au disputat victoria in Amstel Gold Race, o cursa desfasurata intre Maastricht si Valkenburg pe distanta a 257.1 kilometri.

Prima informatie neoficiala a fost ca rutierul francez in varsta de 26 de ani a castigat. De aici si bucuria lui fara margini, fiind la cel mai mare succes al carierei.

Cand a venit fotografia oficiala de pe linia de sosire lucrurile s-au schimbat radical. Imaginea arata ca polonezul Kwiatkowksi, fost campion mondial pe sosea, trecuse primul linia de sosire pentru un varf de roata.

Pentru Kwiatkowksi, 31 de ani, este prima victorie dupa o asteptare de un an si 205 zile. Ultima oara acesta castigase etapa a 18-a din Turul Frantei.

Este a doua victorie pentru Kwiatkowksi in Amstel Gold Race, dupa cea pe care a obtinut-o in urma cu sapte ani.

Amstel Gold Race a fost marcata de o evadare initiala formata din sapte rutieri. Acestia au fost ajunsi din urma de un pluton controlat de echipa Alpecin-Fenix, echipa favoritului Mathieu van der Poel, cand mai erau 45 de kilometri pana la final.

Cu 32 de kilometri pana la final, pe catararea Kautenberg, un grup al favoritilor format din 11 rutieri s-a desprins in fruntea cursei.

La ultima trecere peste Cauberg, cea mai grea ascensiune a cursei, niciunul din grupul de frunte n-a reusit sa faca diferenta, astfel ca la intrarea in ultimul tur de circuit spre sosirea de la Valkenburg polonezul Kwiatkowksi a luat cursa pe cont propriu.

Singurul care a raspuns dupa doi kilometri a fost Cosnefroy, francezul de la AG2R Citroen reusind sa ajunga in roata lui Kwiatkowksi.

Cei doi au mers impreuna pana la final, cand Cosnefroy a lansat sprintul decisiv, Kwiatkowksi a raspuns si cei doi au trecut aproape impreuna linia de sosire.

De aici si confuzia organizatorilor care l-au dat invingator intr-o prima faza pe francez.

Pana la urma victoria ii apartine lui Kwiatkowksi, a 28-a din cariera polonezului.

Podiumul a fost completat de belgianul Tiesj Benoot (Jumbo-Visma).



De la agonie la extaz. Finalul din Amstel Gold Race, nerecomandat cardiacilor