Ciclism

Chris Froome rezista atacurilor pe ploaie la Plateau de Beille

O singura secunda a pierdut britanicul Chris Froome in etapa a 12-a din Turul Frantei, mansa de 195 de kilometri inceputa pe canicula la Lannemezan si incheiata pe ploaie torentiala, in catarare, la Plateau de Beille.

Froome a controlat cursa prin intermediul colegilor sai Richie Porte si Geraint Thomas, cei care au asigurat trena pana pe ascesiunea finala.

Invinsi categoric in urma cu doua zile, toti ceilalti favoriti au atacant in valuri, dar niciunul nu a reusit sa ia distanta fata de Froome.

Alberto Contador, al saselea la general, a fost primul care a deschis ostilitatile, insa cel supranumit "Pistolarul" nu a reusit sa se distanteze si a fost readus in grupul de frunte.

Urmatorul atac a venit din partea lui Vincenzo Nibali, castigatorul din 2014, dar nici actiunea "Rechinului" nu a avut mai mult succes, in timp ce Porte si Thomas ramaneau de neclintit la trena in fata lui Froome.

Cei doi oameni de general de la Movistar, Alejandro Valverde si Nairo Quintana, si-au incercat la randul lor sansa chiar in mai multe randuri, dar Froome a raspuns de fiecare data revenind in roata acestora.

Insusi Froome, plictisit de jocul defensiv pe care il facuse, a incercat sa scape de toti acestia, dar vantul puternic de fata si ploaia torentiala au contribuit la temperarea acestora.

Surprinzator, fata de zilele anterioare, Contador a aratat mai bine si a facut meci egal cu britanicul, la fel Quintana si Valverde. Acesta din urma a reusit pe final, la sprint, sa-i smulga o amarata de secunda lui Froome.

Clasamentul general intre favoriti arata astfel: Froome, van Garderen 2'52'', Quintana 3'09', Valverde 3'58'', Contador 4'04'', Nibali 7'47''.

A doua victorie pentru Rodriguez

Plecat de dimineata in evadarea zilei, spaniolul Joaquin Rodriguez de la echipa rusa Katiusa a obtinut victoria de etapa.

Un succes obtinut dupa un atac dintr-un grup de trei pe catararea finala, grup din care au mai facut parte danezul Jakob Fuglsang de la Astana si Romain Bardet de la AG2R.

Pentru Rodriguez este al doilea succes de etapa Turul Frantei din acest an, dupa cel obtinut in Belgia pe Mur de Huy. La general "Purito" ajunge la trei succese in Marea Bucla.

Sagan ramane in verde

In debutul etapei sprinterii au avut partea lor de cursa pentru sprintul intermediar programat la kilometrul 20.

Germanul Andre Greipel de la Lotto Soudal s-a impus in fata lui John Degenkolb de la Giant si a lui Peter Sagan de la Tinkoff.

Acesta din urma si-a pastrat pentru doua puncte tricoul verde, insa lupta ramane deschisa intre slovac, Greipel si Degenkolb.

Casartelli in memoriam

Plutonul a trecut in prima parte a etapei de joi pe langa monumentul ridicat in memoria ciclistului italian Fabio Casartelli, decedat in timpul unei etape din 1995.

Acesta s-a pravalit intr-o prapastie pe coborare si nu a mai putut fi salvat. Medicul ajuns in urma cu 20 de ani la fata locului a declarat ulterior ca portul unei casti de protectie i-ar fi salvat viata.

Pe vremea aceea ciclistii din plutonul profesionist nu erau obligati sa poarte casti in timpul etapelor.



Chris Froome rezista atacurilor pe ploaie la Plateau de Beille