Ciclism

A acoperit Nike dopajul lui Armstrong cu 500.000$?

Ziarul american New York Daily News scrie  ca firma de echipament sportiv Nike ar fi încercat sa ascunda dopajul lui Lance Armstrong mituindu-l pe seful Federatiei Internationale de Ciclism (UCI), Hein Verbruggen.

Acuzatia de mita a venit de la Kathy LeMond, sotia fostului triplu câstigator al Tour de France, Gred LeMond. Aceasta a depus marturie în 2006 ca un mecanic din echipa lui Armstrong, pe nume Julian Devries, i-a spus ei cât si altor persoane ca Nike si Thom Weisel - un bancher american care sponsoriza si detinea partial echipa lui Lance US Postal  -  au transferat suma de 500.000 de dolari în contul din Elvetia al lui Hein Verbruggen.

Banii ar  fi ost platiti pentru ca Verbruggen sa nu spuna nimic despre un test pozitiv cu corticosteroizi al lui Lance, din 1999.

Hein Verbruggen a fost presedinte al UCI între anii 1991 si 2005, o perioada în care Lance Armstrong a câstigat sapte Tururi ale Frantei.

În ciuda faptului ca Armostrong a negat testul pozitiv din 1999, se pare ca acesta a existat, conform marturiilor mai multor persoane. Un apropiat l-a auzit pe Armstrong vorbind în 1999 cu colegi despre posibilitatea ca medicul echipei sa îi elibereze o reteta antidatata de corticosteroizi, pentru a justifica folosirea lor.

Greg LeMond a declarat ca este sigur despre veridicitatea declaratiei sotiei sale: „Sunt sigur ca Julian spune adevarul despre aceasta suma de bani platita de Nike catre Verbruggen”, a declarat fostu campion pentru NY Daily News.

Nike a refuzat sa comenteze acuzatiile de mita, însa la o zi dupa acest anunt compania americana a reziliat contractul de sponsorizare cu Lance Armstrong.

Initial, Nike nu avusese de gând sa înceteze agajamentul cu sportivul, desi acesta fusese dovedit dopat si fusese deposedat de cele sapte trofee de la Tour de France. Compania americana a anuntat la acel moment ca va ramâne lânga Lance indiferent de ceea ce se va întâmpla, însa acuzatia de mita a fost prea mult si a trebuit sa renunte la suportul neconditionat.

Nike a fost presata si de fani ai ciclismlui, care saptamâna aceasta au demonstrat în fata sediului companiei. Acestia au afisat un banner care continea ca text o variatie a sloganului Nike: „Just do the right thing: sack Lance” (Faceti doar ce trebuie: dati-l afara pe Lance”

Cele 7 Tururi câstigate de Lance Armstrong nu au fost înca retrase oficial, acest lucru se va întâmpla în aceste saptamâni, iar fosta mare legenda va trebui sa plateasca înapoi banii câstigati, câte 450.000 de dolari pentru fiecare Tur câstigat, în total aproximativ 3.000.000 de dolari.



A acoperit Nike dopajul lui Armstrong cu 500.000$?