Wimbledon

Djokovic trece cu greu de Gulliver din Polonia. ”Are una dintre cele mai bune serve din lume”

Sursă foto: Wimbledon Twitter

Novak Djokovic nu a glumit când a spus vineri că optimea de finală contra polonezului Hubert Hurkacz va fi una dificilă. Duminică seară, sîrbul a terminat la conducere cu 2-0 la seturi, dar a fost mult mai dificil decât o arată scorul. Partida s-a reluat luni, când sârbul a pierdut setul al treilea, dar l-a câștigat pe al patrulea. Scorul a fost 7-6(8-6) 7-6(8-6) 5-7 6-4. Primul break al lui Djokovic a venit în cel de-al 45-lea game. Următorul adversar este rusul Andrey Rublev.

Novak Djokovic a pierdut ultimul meci de la Wimbledon în urmă cu 10 ani și 2 zile, pe 7 iunie 2013, în finala cu Andy Murray.

„Am jucat împotriva unui jucător care are probabil cea mai bună servă din lume și atât de greu de citit aici pe iarbă. De zece ani nu am mai pierdut aici pe Central și sper ca această poveste de dragoste să continue. Voi juca în sferturile de finală cu Andrey Rublev, care caută primul său titlu de Mare Șlem, pe care sper să nu îl obțină acum”, a spus destul de obosit Djokovic, după meci.

Nu a existat nici un break în primele două seturi. S-a mers cap la cap în ambele, de fiecare dată până în tiebreak. Motivul a fost serva devastatoare a lui Hurkacz. Polonezul înalt de 1,96 metri, cu un mers împiedicat precum personajul odată celebu al lui  Jonathan Swift a servit fulgerător, în general cu peste 200 km/h. A reușit și cea mai rapidă servă a turneului, 226 km/h (141 de mile pe oră)!

În primele șase gameuri nu s-au jucat mai mult de cinci schimburi de mingi într-un punct. Dinamica era fie pe serva polonezului că Djokovic nu putea returna, fie pe serva sârbului că adversarul nu prea reușea să lege un schimb coerent, greșind rapid îl fileu sau afară.

Rareori Djokovic poate fi văzut în postura de copil de mingi, constant incapabil să returneze servicii sau să nici nu vadă servele unui adversar. Așa a fost acum.

În tiebreakul primei manșe, Hurkacz a avut minge de set. A servit la scorul de 6-5, dar Djokovic a avut noroc, primul serviciu al polonezului a fost plasat mai prost decât o făcusem tot meciul până atunci. Multiplul campion de la Wimbledon a pus doar racheta ca să trimită cumva înapoi, iar apoi Hurkacz a greșit și a trimis în fileu. La 6-6, Djokovic a venit la serviciu și a câștigat primul set la tiebreak cu 8-6.

În setul al doilea, Djokovic a încercat permanent și cu disperare să capitalizeze atunci când adversarul a greșit prima servă, doar-doar o reuși un break, fără succes, spre exasperarea sa. La un moment dat a căzut peste fileu, când polonezul a returnat cu noroc o minge sărită cu efect înapoi, așa cum se poate vedea mai jos.

S-a ajuns din nou la tiebreak. Hurkacz a condus cu 5-4 și a urmat de două ori la serviciu. La fel ca în primul set a clacat în momente importante, putea să fi câștigat fără probleme. A pierdut ambele serve la rând, ceea ce până atunci nu prea se întâmplase deloc. Aflat cu 6-5 la conducere, Djokovic a venit el la serviciu și a ratat prima minge de set, dar de la 6-6 a câștigat următoarele două puncte, odată cu setul.

La ora locală 22:35 (00:35 a României), arbitrul de scaun a anunțat că partida se întrerupe, la scorul de 2-0 la seturi în favoarea lui Djokovic. La Wimbledon nu se poate juca după ora locală 23:00, aceasta este regula, pentru a nu deranja vecinii. Spectatorii au huiduit în toată regula, dar atât, apoi au plecat acasă. Meciul se va relua luni, când Hurkacz va veni din nou cu forțe proaspete la serviciul său devastator. A fost în avantajul său întreruperea, dacă partida ar fi continuat, cu un  Hurkacz, probabil în setul al treilea Djokovic ar fi reușit mult doritul break.

Luni, partida s-a reluat cu setul al treilea. La scorul de 6-5 pentru polonez, a servit Djokovic, care pentru prima oară în meci și-a pierdut propriul serviciu. A fost primul break din meci și cel care i-a adus lui Hurkacz setul al treilea.

În setul al patrulea, la scorul de 3-3, Djokovic a avut două mingi de break pe care nu a reușit să le capitalizeze. În același game a mai venit o a treia, pe care a câștigat-o și a trecut la conducere cu 4-3. Primul break al sârbului a venit în cel de-al 45 game al partidei!

De acolo s-a dus mai departe și a câștigat manșa a patra cu 6-4, alături de meci.



Djokovic trece cu greu de Gulliver din Polonia. ”Are una dintre cele mai bune serve din lume”