Australian Open

Rafael Nadal, campion la Australian Open. A revenit de la 0-2 la seturi pentru al 21-lea titlu de Mare Slem din cariera

Sursă foto: https://twitter.com/AustralianOpen

Spaniolul Rafael Nadal l-a invins pe rusul Daniil Medvedev in finala de la Australian Open dupa un meci de 5 ore si 24 de minute. Medvedev a condus cu 2-0 la seturi, dar Nadal a revenit pentru prima data in cariera de la o asemenea diferenta intr-o finala majora pentru a cuceri al doilea sau titlu la Australian Open. Rafael Nadal isi trece in cont titlul de Mare Slem cu numarul 21, depasindu-i pe Roger Federer si Novak Djokovic (fiecare cu cate 20 de trofee majore).

Nadal - Medvedev 2-6, 6-7, 6-4, 6-4, 7-5

• Pentru Nadal este al doilea titlu din cariera la Australian Open (primul in 2009) si al 21-lea de Mare Slem din cariera!
• Niciodata pana acum Nadal nu ajunsese in decisivul unei finale majore dupa 0-2 la seturi. De asemenea, Medvedev nu pierduse pana acum vreun meci in care a avut 2-0 la seturi!
• Am asistat la a doua cea mai lunga finala de Mare Slem din istorie, dupa cea dintre Djokovic si Nadal la Australian Open in 2012 (5 ore si 53 de minute)."Doar" 5 ore si 24 de minute pentru finala din 2022 dintre Nadal si Medvedev.


Medvedev a inceput mai bine finala si s-a impus in primul set, cu un categoric 6-2. Nadal si-a pierdut serviciul de doua ori, primul dintre break-uri fiind obtinut de rus la zero. Un prim set de 42 de minute in care Medvedev a facut legea pe teren.

Nadal a echilibrat disputa in actul secund, unul in care a avut de doua ori avantajul break-ului, la 4-2 si 5-3. Spaniolul a servit pentru castigarea setului si chiar a avut minge de set pe care a ratat-o intr-un game de peste zece minute.

Un game in timpul caruia, la minge de break pentru Medvedev, un spectator a sarit din tribuna direct pe suprafata de joc afisand mesajul: "Eliminati centrele de detentie pentru imigranti". Oamenii de ordine au intervenit imediat si l-au imobilizat, protejandu-i in acelasi timp pe cei doi jucatori.

Medvedev a egalat scorul 5-5 si pana la urma setul secund s-a decis in tie-break. Nadal a condus cu 5-3, dar Medvedev a fost jucatorul care a lovit decisiv si a intors scorul la 7-5 in favoarea sa.

Un set al doilea de o ora si 25 de minute, Nadal fiind pus cu spatele la zid dupa doua ore si sapte minute de la primul serviciu.

Revenirea lui Nadal

Setul trei a inceput sub semnul echilibrului, cu Nadal salvand trei mingi de break de la 0-40, la 3-2 pentru Medvedev.

Nadal a reusit break-ul si a preluat conducerea (5-4), dupa un game in care rusul a gresit mingi usoare ca un amator. Intreaga arena cu mici exceptii l-a impins pe Nadal de la spate.

Spaniolul n-a mai ratat aceasta oportunitate si a inchis setul in favoarea sa (6-4) dupa un game de serviciu adjudecat la zero. Un set al treilea care s-a incheiat in 64 de minute.

Nadal a salvat minge de break si a egalat scorul in debutul setului patru (1-1) intr-un game de aproape zece minute, dupa care spaniolul a castigat pe serviciul advers. Dubla greseala comisa de rus la 30-40. Medvedev a solicitat interventia fizioterapeutului.

Nadal a trecut la conducere (3-2) cu break in fata. Un game urias in care Medvedev a salvat sase mingi de break. Spaniolul s-a distantat la 4-2 cu serviciul, dar si rusul a raspuns pe masura, cu game la zero.

Doua mingi de break salvate de Nadal pentru 5-3, game incheiat de spaniol cu doar al doilea sau as din meci.

Medvedev a salvat minge de set pentru 4-5, dar Nadal si-a castigat la zero game-ul de serviciu trimitand partida in decisiv.

Setul decisiv pe muchie de cutit

Minge de break salvata de Medvedev in primul game al decisivului, rusul fiind tinut in meci doar de serviciul puternic.

In cele din urma Nadal a reusit break-ul (3-2) cu un forehand senzational pe linie. Nadal s-a distanta la 4-2 si 5-3.

Spaniolul a servit pentru meci la 5-4, dar Medvedev a intors de la 0-30 si a izbutit break-ul prin care a egalat scorul (5-5).

Nadal a reusit din nou break-ul oferindu-si sansa de a inchide meciul pe propriul serviciu.

In ultimul game al meciului Nadal a servit impecabil, castigand meciul in urma unui game alb.

Este a cincea intalnire intre Nadal si Medvedev (3-1 in favoarea spaniolului).

Cei doi se duelasera ultima oara in semifinalele Turneului Campionilor din 2020, cand Medvedev a obtinut singura lui victorie in fata spaniolului.

Nadal si Medvedev au mai luptat pentru un titlu de Mare Slem la US Open 2019. Nadal s-a impus atunci la capatul unui meci de cinci seturi, dupa ce a avut 2-0 si Medvedev a reusit sa revina la 2-2.



Rafael Nadal, campion la Australian Open. A revenit de la 0-2 la seturi pentru al 21-lea titlu de Mare Slem din cariera