Australian Open

Australian Open: Novak Djokovic obtine al 6-lea titlu in fata unui Andy Murray ajuns la 5 finale pierdute

Novak Djokovic a castigat, duminica, pentru a sasea oara in cariera Australian Open, primul dintre cele patru turnee de Mare Slem in calendarul competitional. Spre deosebire de Serena Williams, care a intrat in finala feminina favorita si a pierdut-o doar ea stiind cum si de ce, Novak Djokovic l-a invins intre seturi pe Murray, 6-1 7-5 7-6 (7-3), aratand un tenis solid si fiind mereu in control, chiar si in momentele mai grele.

Djokovic l-a invins pentru a patra oara in finala de la Melbourne pe britanicul Andy Murray, jucator in fata caruia mai obtinuse trofeul in 2011, 2013 si 2015.

Australian Open a mai fost castigat de Djokovic in 2008 (finala cu Jo-Wilfried Tsonga), 2011 (Murray), 2012 (Rafael Nadal), 2013 (Murray) si 2015 (Murray).

Pentru jucatorul din Serbia acesta este al 11-lea titlu de Mare Slem din cariera. Pe langa cele sase de la Australian Open, Djokovic a mai castigat de trei ori la Wimbledon si de alte doua ori la US Open. Djokovic are trei finale pierdute la Roland Garros.

Murray ramane cu doua titluri de Mare Slem in palmares, US Open in 2012 si Wimbledon in 2013.

Roger Federer conduce in continuare cu 17 titluri majore, urmat de Rafael Nadal si Pete Sampras, cu 14 fiecare. Djokovic a ajuns la cota 11 egalandu-i pe Bjorn Borg si Rod Laver, dar croatul Goran Ivanisevic, fost campion pe iarba de la Wimbledon, anunta ca Djokovic are capacitatea sa ajunga la 20 de turnee de Mare Slem castigate in cariera.

Finala masculina din acest an de la Australian Open a stat sub semnul superioritatii lui Djokovic, jucator care si-a adjudecat primul set in doar 30 de minute de parca Murray nici nu fusese pe teren.

Si se prea poate ca britanicul sa fi fost cu mintea in alta parte dupa jocul prestat. Abia in setul al doilea Murray a inceput sa joace mai aproape de forma obisnuita si sa puna primele probleme in fata unui Djokovic care nu i-a lasat prea multe sanse.

Final Djokovic - Murray 6-1, 7-5, 7-6 (7-3)

13:36 Novak Djokovic incheie mecuil cu un as si obtine al 6-lea titlu din cariera la Australian Open.

13:29 Tie-break pentru acest set trei, cel mai echilibrat de pana acum. Djokovic a avut un break in fata, dar Murray a egalat situatia.

13:05 Murray ramane in acest meci (3-3), dupa ce obine break-ul pe o minge trimisa afara de Djokovic.

12:39 Break pentru Djokovic chiar in debutul setului al treilea (1-0). Sarbul dubleaza imediat cu un game la zero pe propriul serviciu si se afla in controlul deplin al finalei.

12:35 Djokovic castiga si setul al doilea, scor 7-5, dar nu inainte de a salva o minge de break. Un set secund de o ora si 20 de minute in care Murray a comis peste 30 de erori nefortate. Djokovic a pierdut o singura data in 155 de meciuri dupa ce a a avut 2-0 la seturi in turneele de Mare Slem.

12:26 Break Djokovic dupa un schimb in care Murray a lovit de doua ori banda fileului inainte de a trimite afara. Sarbul va servi pentru castigarea setului secund la 6-5.

12:15 Un nou game urias pe serviciul lui Murray. Scotianul salveaza minge de break si revine la conducere in acest set secund (5-4). Setul doi a intrat in a doua ora de joc.

12:03 Murray egaleaza la randul sau cu un break, primul in acest meci. Un break adjudecat dupa o faza contestata prin challenge (4-4).

11:58 Clasicul game sapte nu face exceptie de la regula si aduce primul break al setului secund: Djokovic la conducere, 4-3.

11:47 Apar primele semne de nemultumire la Djokovic dupa un punct pierdut la 15-15 pe propriul serviciu (2-3 in setul doi). E clar ca Murray a ridicat nivelul jocului si Djokovic simte presiunea.

11:36 Murray isi adjudeca al doilea game pe propriul serviciu in setul secund dupa aproape 12 minute. Scotianul conduce 2-1 dupa ce a pierdut categoric primul set.

11:15 Djokovic castiga primul set din a treia incercare (6-1). Un set cu o durata de 30 de minute in care liderul mondial a avut un procentaj modest la prima minge de serviciu (55%), dar a reusit de doua ori mai multe puncte castigatoare (10) comparativ cu Murray.

11:00 Al doilea break pentru Djokovic (4-0). Murray inca nu a inceput aceasta finala. Cel putin cu mintea nu e conectat la meciul de pe Rod Laver Arena.

10:50 Trei game-uri la rand luate de Djokovic in 11 minute (3-0). Exista un grup de sustinatori ai lui Murray care il fluiera discret pe sarb dupa fiecare game adjudecat. Asa ceva se vede mai rar pe arenele de tenis, cu exceptia poata meciurilor de Cupa Davis.

10:52 Djokovic rupe echilibrul repede cu primul break al finalei (2-0).

10:48 Un prim game de peste 5 minute castigat de Djokovic pe propriul serviciu. Sarbul conduce 1-0.

10:43 Incepe finala cu Djokovic la serviciu.

Djokovic cauta al saselea titlu la Melbourne, in timp ce Murray apare in a cincea finala, dupa ce le-a pierdut pe cele patru jucate pana acum.

La general conduce Djokovic, cu 21-9, sarbul impunandu-se in zece din ultimele unsprezece dispute cu Murray.

Cea mai recenta intalnire a celor doi a avut loc in finala turneului ATP Masters 1000 de la Paris-Bercy in 2015, cand Djokovic s-a impus in doua seturi, cu 6-4, 6-2.



Australian Open: Novak Djokovic obtine al 6-lea titlu in fata unui Andy Murray ajuns la 5 finale pierdute