Jocurile Olimpice 2012

Premii de 5 milioane de euro pentru sportivii de la Londra. Nu ies 3,5 milioane

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca Guvernul va acorda premii totale în valoare de cinci milioane de euro în urma rezultatelor înregistrate de delegatia României la JO, precizând ca niciodata nu l-a convins atât de usor pe ministrul de Finante sa scoata din vistieria statului o asemenea suma. Totusi, facand un calcul sumar al premiilor, chiar si dubland sumele pentru medalii si nu numai, cei 5 milioane de euro dati din declaratii nu ies si pe hartie.

Potrivit legislatiei în vigoare, un titlu olimpic este rasplatit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro. Tot în lege se mentioneaza ca aceste sume pot fi dublate, la propunerea presedintelui Comitetului Olimpic si Sportiv Român, lucru care s-a întâmplat de fiecare data.

Pe lânga medaliati, legea prevede sa fie premiati si ocupantii locurilor 4-6, dupa cum urmeaza: locul 4 - 14.000 euro, locul 5 - 10.500 euro, locul 6 - 7.000 euro. Dupa JO de la Beijing, Guvernul a dublat si premiile pentru locurile 4-6.

Totodata, antrenorii si specialistii, precum si personalul din cadrul federatiilor sportive nationale care au contribuit la clasarea sportivilor pe locurile I - VI la jocurile olimpice vor fi si ei premiati.

Pe lânga premiile acordate de Guvern, medaliatii vor mai primi premii din partea COSR, a cluburilor si câte un autoturism Renault.

Un calcul simplu, chiar si in cazul dublarii premiilor arata astfel:
- 2 aur x 35.000 x 2 +
- 5 argint x 28.000 x 2 +
- 2 bronz x 21.000 x 2 +
- cei de pe locurile pe 4-6 iau in total 300.000 +
- 9 medaliati x fiecare o masina de 20.000 +
- pentru antrenori 500.000 in total
Total: 1.484.000 de euro.
Ramane un rest de 3.516.000 de euro.

"Mâine, Guvernul îsi va tine cuvântul dat si va acorda si recompensele materiale meritate de câtre cei care au obtinut medalii. Niciodata nu l-am convins atât de usor pe ministrul de Finante sa scoata din vistierie cinci milioane de euro. Mi-as fi dorit sa avem atâtea medalii cât sa dam 50 milioane de euro", a spus Ponta la Palatul Cotroceni, unde sportivii români medaliati la JO au fost decorati de presedintele interimar Crin Antonescu.

Ponta a apreciat ca România a obtinut un numar mare de medalii la Londra, tinând cont de cât de putin au investit autoritatile în sport în ultimii ani. "S-a vorbit si se vorbeste ca nu sunt atât de multe medalii, ca în alte ocazii, dar pentru cât de putin au facut autoritatile pentru sportivii nostri, este o minune ca avem atâtia medaliati. Va rog sa va gânditi practic de saptamâna aceasta la Rio 2016. Sa va gânditi repede la ceea ce anume trebuie sa facem pentru ca sportivii nostri sa se bata se bata în conditii cât de cât egale în urmatoarele competitii", a afirmat Ponta.

Premierul le-a cerut conducatorilor sportului românesc, prezenti si ei la festivitatea de la Cotroceni, sa definitiveze pachetul legislativ pentru dezvoltarea sportului, ca sa fie trimis cât mai repede Parlamentului. "În toamna, sa fie gata acel pachet legislativ care sa cuprinda strategia României pentru echipele olimpice, pentru dezvoltarea sportului si investitiile de care este nevoie. Tarile cu care ne-am luptat investesc foarte mult si stim ca nu se pot obtine rezultate de azi pe mâine. Singura lege pentru care mi-as angaja raspunderea în fata Parlamentului este legea sportuilui si va rog sa nu ratati aceasta ocazie", a spus primul ministru.

Sportivii medaliati la Jocurile Olimpice, tehnicienii care au contribuit la pregatirea lor si oficialii federatiilor sportive cu rezultate bune la Londra au fost decorati, luni, de presedintele interimar Crin Antonescu, la festivitatea de la Palatul Cotroceni participând si premierul Victor Ponta.

De asemenea, au mai fost prezenti ministrul de Finante, Florin Georgescu, si ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ecaterina Andronescu.

Sportivii români participanti la Jocurile Olimpice de la Londra au revenit la Bucuresti, luni, dupa doua saptamâni de competitie în care au reusit sa obtina noua medalii, din care doua de aur.

România a fost reprezentata la JO de 103 sportivi din 15 discipline si a încheiat competitia pe locul 27 în clasamentul pe natiuni, cu noua medalii (2-5-2): aur - Alin Moldoveanu (tir) si Sandra Izbasa (gimnastica, sarituri); argint - Alina Dumitru, Corina Caprioriu (ambele judo), Roxana Cocos (haltere), echipa masculina de sabie, Catalina Ponor (gimnastica, sol); bronz - echipa feminina de gimnastica si Razvan Martin (haltere).

România nu a mai obtinut un numar atât de mic de medalii de aur, doua, de la JO de la Tokyo din 1964, dar atunci au mai fost cucerite patru de argint si sase de bronz. Dupa olimpiada japoneza, sportivii români au obtinut la fiecare editie a JO minimum patru medalii de aur, cu exceptia JO din 1972 de la Munchen, când au fost câstigate trei medalii de aur.

La JO de la Beijing, din 2008, bilantul delegatiei României a fost de opt medalii, dintre care patru de aur, una de argint si trei de bronz.

Decoratii prezidentiale

Sportivii medaliati la Jocrile Olimpice, tehnicienii care au contribuit la pregatirea lor si oficialii federatiilor sportive cu rezultate bune la Londra au fost decorati, luni, de presedintele interimar Crin Antonescu, la festivitatea de la Palatul Cotroceni participând si premierul Victor Ponta.

De asemenea, au mai fost prezenti ministrul de Finante, Florin Georgescu, si ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ecaterina Andronescu.

Sportivii medaliati au primit urmatoarele distinctii:

Gimnastele Sandra Izbasa (medalie de aur la sarituri si bronz cu echipa) si Catalina Ponor (medalie de argint la sol si bronz cu echipa) - Ordinul National Serviciul Credincios în grad de Cavaler;

Judoka Alina Dumitru (medalie de argint la categoria 48 de kilograme) - Ordinul National pentru Merit în grad de Cavaler;

Sportivii medaliati la Jocrile Olimpice, tehnicienii care au contribuit la pregatirea lor si oficialii federatiilor sportive cu rezultate bune la Londra au fost decorati, luni, de presedintele interimar Crin Antonescu, la festivitatea de la Palatul Cotroceni participând si premierul Victor Ponta.

Alin Moldoveanu (medalie de aur la tir, proba de pusca aer comprimat 10 metri) - Ordinul Meritul Sportiv Clasa I;

Scrimerii Tiberiu Dolniceanu, Rares Dumitrescu, Gelu Florin Zalomir (argint în concursul pe echipe la sabie) - Meritul Sportiv Clasa a II-a, cu o bareta

Roxana Cocos (Medalie de argint la haltere, categoria 69 de kilograme), Alexandru Sireteanu (rezerva echipei de sabie) si judoka Corina Caprioriu (medalie de argint la categoria 57 de kilograme) - Ordinul Meritul Sportiv, Clasa a II-a;

Gimnasta Diana Chelaru (bronz cu echipa)- Ordinul Meritul Sportiv, Clasa a III-a, cu o bareta

Gimnastele Diana Bulimar, Larisa Iordache ( ambele medaliate cu bronz în concursul pe echipe) si halterofilul Razvan Martin (medalie de bronz la categoria 69 kg) - Ordinul Meritul Sportiv, Clasa a III-a.

Antrenorii, medicii, oficialii federatiilor sportive si alte persoane care au contribuit la pregatirea sportivilor au primit urmatoarele distinctii:

Marian Bitang si Octavian Bellu (antrenorii lotului femin de gimnastica) - Ordinul National Steaua României în grad de Mare Ofiter;

Mihai Covaliu (antrenorul echipei masculine de sabie) si Ion Pandele (secretar general al FR Judo) - Ordinul National Serviciul Credincios în grad de Ofiter;

Nicu Vlad (presedintele FR Haltere) - Ordinul National Serviciul Credincios în grad de Cavaler;

Sorin Babii (antrenorul lui Alin Moldoveanu) si Ana Pascu (presedintele FR Scrima) - Ordinul National pentru Merit în grad de Comandor;

Petre Becheru (antrenor haltere) - Ordinul National pentru Merit în grad de Ofiter;

Paul Novac (secretar general al FR Scrima) - Ordinul National pentru Merit în grad de Cavaler;

Sandu Lucian (antrenor gimnastica) si Adrian Stoica (presedintele FR Gimnastica) - Ordinul Meritul Sportiv Clasa I;

Florin Bercean (antrenor judo), Gheorghe Diaconu (secretar general FR Haltere), Mariana Ristea (coregraf gimnastica) - Ordinul Meritul Sportiv Clasa a II-a cu o bareta;

Mircea Apolzan (secretar general FR Gimnastica), Raluca Bugner (antrenor gimnastica), Mihai Ion (medic), Cristian Stoiciu (medic), Ovidiu Tanase (kinetoterapeut), Marius Vintila (antrenor gimnastica) - Ordinul Meritul Sportiv Clasa a III-a cu doua barete;

Eduard Doandes (presedintele FR Judo) - Oridinul Meritul Sportiv Clasa a III-a cu o bareta;

Florin Cotutiu (antrenor gimnastica), Nicolae Nitu (antrenor haltere), Mihaela Pop (medic), Danut Popa (secretar general FR Tir Sportiv), Florin Tanase (medic), Aurica Vâlceanu (kinetoterapeut) - Ordinul Sportiv Clasa a III-a;

Andreia Ianasi (kinetoterapeut gimnastica) - Medalia Meritul Sportiv Clasa I;

Dan Lascar (masor) - Medalia Meritul Sportiv Clasa a II-a;

Graziela Vîjiala (presedinte al Agentiei Nationale Antidoping) - Ordinul Meritul Sportiv Clasa I;

Valentina Alexandrescu (secretar general ANAD), Gabriela Andreiasu (director la Directia testare si programe social-educative din cadrul ANAD) si Valentin Pop (director Laborator de control doping) - Ordinul Meritul Sportiv Clasa a III-a.



Premii de 5 milioane de euro pentru sportivii de la Londra. Nu ies 3,5 milioane