Jocurile Olimpice 2012

Ies la lumina arbitrajele partinitoare de la Jocurile Olimpice

Mai multi arbitri au dat dovada de partinire în notele pe care le-au acordat în cadrul competitiei feminine de gimnastica de la JO de la Londra, însa, în general, clasamentele sunt corecte, a anuntat Federatia Internationala de Gimnastica (FIG), într-un buletin publicat marti.

 Facând bilantul Jocurilor Olimpice, Comitetul tehnic feminin al FIG a explicat ca au fost adresate "avertismente verbale" unor arbitri dupa calificari. De asemenea, Comitetul tehnic a revazut toate exercitiile care au stabilit medaliile în cadrul finalelor pe echipe, individual compus si pe aparate.

"Putini arbitri au dat dovada de partinire cu privire la o gimnasta din tara lor si/sau o gimnasta care putea pretinde un loc similar. De asemenea, a fost evident ca unii judecatori au fost indulgenti cu gimnaste din tari «prietene». De acest lucru se va tine cont la evaluarea arbitrilor. Totusi, ca maniera generala, clasamentele gimnastelor au fost corecte", se arata în raportul Comisiei tehnice.

La JO, 38 de arbitri din tot atâtea tari au oficiat în cadul competitiei feminine de gimnastica. Pentru a putea arbitra la nivel international, fiecare judecator trebuie sa treaca un examen, apoi este evaluat dupa fiecare competitie.

La Jocurile Olimpice, arbitri care stabilesc gradul de dificultate nu au dreptul de a urmari înregistrarea video, situatie care nu s-a întâlnit la Campionatele Mondiale din 2011, iar Comitetul Tehnic recomanda sa se revizuiasca aceasta alegere: "Rezultatele unei competitii pot fi grav afectate si probabil aceasta situatie ar trebui reconsiderata, pentru a avea arbitrii cei mai informati si metodele de evaluare cele mai precise".

Departajarea în cazul mai multor medalii s-a facut la Londra la miimi de punct. La individual compus, Alia Mustafina si Alexandra Raisman au obtinut acelasi punctaj total, dar rusoaica a luat bronzul deoarece suma notelor celor mai bune trei executii ale sale - 45,933 - a fost superioara celei obtinute de gimnasta americana - 45,366.

Si gimnastele din România au parut dezavantajate de arbitri. La sol, Catalina Ponor a obtinut medalia de argint, dupa ce a fost notata cu 15.200. Publicul a huiduit în momentul afisarii notei, considerând-o prea mica. Aurul i-a revenit Alexandrei Raisman, cu 15.600.

Ponor a fost la un pas de a câstiga o medalie si la bârna, dar în cele din urma a fost a patra, dupa ce arbitrii au acceptat contestatia facuta de antrenorul lui Raisman, românul Mihai Brestean. Catalina Ponor intrase a doua în finala de la bârna, executia sa fiind notata cu 15.066. Ultima sportiva din concurs, Alexandra Raisman, a fost notata cu 14.966, antrenorii ei depunând contestatie. Arbitrii au acceptat contestatia si, dupa noi verificari, au marit dificultatea exercitiului, obtinând nota finala 15.066, aceeasi cu a Catalinei. Însa cele doua sportive au fost departajate la executie.

Însa presedintele Federatiei Române de Gimnastica, Adrian Stoica, si tehnicienii Octavian Bellu si Mariana Bitang au afirmat ca arbitrii au apreciat corect executiile în finalele feminine din concursul olimpic de la bârna si de la sol.



Ies la lumina arbitrajele partinitoare de la Jocurile Olimpice