Jocuri olimpice

Scandal la varful Comitetului de organizare al JO Tokyo 2020

Sursă foto: twitter.com/ojbsports

Yoshiro Mori, presedintele Comitetului de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a fost fortat sa-si dea demisia in urma unui scandal aparut in ultimele zile.

In varsta de 83 de ani, fostul premier al Japoniei a facut mai multe remarci la adresa femeilor care au fost interpretate in categoria discriminare si sexism.

Mai precis, intr-o sedinta cu usile inchise Mori a spus ca timpul alocat femeilor pentru a-si expune punctul de vedere trebuie limitat, pentru ca acestea vorbesc mult.

“Femeile au un simt al rivalitatii. Daca o femeie membru ridica mana sa vorbeasca, toate celelalte simt nevoia sa vorbeasca si ele.

“Trebuie limitat timpul alocat pentru a-si spune punctul de vedere. Altfel, nu vor inceta sa vorbeasca, iar acest lucru e o problema”, a spus Mori in sedinta cu usile inchise, anunta CNN

Chiar si asa, informatiile au ajuns in exterior si au starnit un val de proteste din partea femeilor din intreaga lume aflate in pozitii de conducere si nu numai.

Mori a refuzat intr-o prima faza sa demisioneze, insa din cauza presiunii tot mai mari a cedat si a anuntat demisia din postul de presedinte al Comitetului de Organizare al JO Tokyo 2020.

Scandalul a readus in prima plan o problema mai veche a Japoniei. Si anume slaba reprezentare a femeilor in posturile de conducere.

Potrivit unui raport prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos in 2020, Japonia se numara pe o pozitie codasa in ceea ce priveste decalajul dintre barbati si femei in ceea ce priveste reprezentarea in pozitiile decizionale.

Astfel, doar 5.9% femei se regasesc in diversele Consilii de Administratie ale companiilor si doar 10% ocupa locuri in Parlamentul tarii.

Sunt cifre considerate nepotrivite pentru o tara precum Japonia.

Amanate din cauza pandemiei de coronavirus, Jocurile Olimpice de la Tokyo ar urma sa debuteze pe 23 iulie.

Pana atunci trebuie gasit si instalat un nou presedinte al Comitetului de Organizare in locul lui Yoshiro Mori.



Scandal la varful Comitetului de organizare al JO Tokyo 2020