La Liga

Intrebarile cheie si raspunsurile in "Cazul Messi"

Messi este urmarit de Fiscul spaniol pentru evaziune fiscala in ceea ce priveste impozitul pe drepturile de imagine din anii 2007, 2008 si 2009. Alaturi de el este implicat in procesul ce va incepe la Barcelona si tatal  jucatorului. Suma in cauza, evitata de Messi a fi platita catre stat, este de putin peste 4 milioane de euro.

Cazul lui Messi naste urmatoarele intrebari, care sunt si raspunse de ziaristii de la ziarul Marca.

1. Va trebui sa mearga Messi la tribunal, in fata judecatorului, zilele urmatoare?
Nu. Fiscul l-a acuzat pe fotbalist, insa nimic nu este probat, iar un judecator trebuie sa analizeze cazul. Messi beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana cand judecatorul se va pronunta daca este sau nu un caz de  evaziune fiscala.

2. Ar putea merge la inchisoare Messi, daca va fi gasit vinovat?
Nu neaparat. Ar fi incarcerar doar daca ar avea antecedente sau daca pedeapsa va fi de peste doi ani de inchisoare. Legea prevede pentru evaziune fiscala intre 2 si 6 ani de inchisoare, dar nu este intotdeauna evaziune fiscala daca nu ai declarat niste activitati economice. In majoritatea cazurilor sunt sanctiuni administrative.

3. Va trebui sa inapoieze Messi banii fraudati?
Judecatorul trebuie sa decida asta, dar in aceste cazuri in mod normal sumele datorate se inapoiaza catre stat, plus amenzile.

4. Ce emenzi ar trebui sa plateasca, daca s-a comis un delict?
Conform legii, o amenda de doua pana la sase ori mai mare fata de suma fraudata. Asadar, pentru Messi, intre 8 si 25 de milioaned de euro, suma presupusa a fi fost evitata de sportiv fiind de 4,1 milioane.



Intrebarile cheie si raspunsurile in "Cazul Messi"