Liga 1

Istoria fotbalului romanesc (3). Perioada interbelica

Odata cu terminarea Primului Razboi Mondial si cu aparitia Romaniei Mari s-a schimbat si realitatea in ceea ce priveste fenomenul fotbalistic.
Episodul 2: Istoria fotbalului romanesc. Perioada de pionierat

Dupa anul 1918 vorbim despre primele tentative de ceea ce numim astazi antrenamente sau sedinte de pregatire a jucatorilor.

"Fotbalistii veneau sa se antreneze joia. Se echipau, alergau putin, apoi incepeau sa traga la poarta si la sfarsit jucau o miuta de 20 de minute. Nu era un antrenament propriu-zis, ci de iesire la iarba verde", a povestit Costel Radulescu, fost antrenor, in cartea "Povesti nemuritoare ale fotbalului romanesc" aparuta in la Bucuresti in 2018.

Intre cele doua razboaie mondiale au continuat sa apara tot mai multe cluburi de fotbal in Romania. Amintim aici de U Cluj (1919), Jiul Petrosani (1919), Soimii Sibiu (1920), Politehnica Timisoara si Olimpia Satu Mare (1921), Rapid Bucuresti (1923) si Ripensia Timisoara (1928), acesta devenind si primul club profesionist din Romania.

La 1919 existau deja 16 cluburi si 24 de echipe numai in Bucuresti.

Data de 8 iunie 1922 a ramas in istoria fotbalului romanesc de referinta pentru primul meci jucat vreodata de echipa natioanal. Tricolorii au invins Iugoslavia la Belgrad, cu 2-1, in ceea ce s-a numit la momentul respectiv "Cupa prieteniei romano-iugoslave". Ronnay din penalty si Guga au marcat golurile Romaniei.

In 1926 nationala Romaniei debuta la Jocurile Olimpice de la Paris cu o infrangere aspra, 0-6 in fata Olandei.

Acelasi an marcheaza inaugurarea celui mai modern stadion din Bucuresti, o arena ramasa in istorie cunoscuta sub denumirile de ANEF si ulterior Republicii. Acesta avea 28.026 locuri la momentul inaugurarii.

Romania a participat in 1930 la prima editie a Cupei Mondiale tocmai peste Atlantic in Uruguay. La Montevideo, in primul meci, tricolorii au invins Peru, cu 3-1, pentru ca la o saptamana distanta sa fie maturati de gazdele turneului final, cu 4-0. Mai bine de doua saptamani a durat calatoria din Europa pana in America de Sud.

Patru ani mai tarziu Romania evolua din nou la Cupa Mondiala, unde parasea competitia dupa 1-2 cu Cehoslovacia. Tricolorii au disputat mai multe meciuri pentru a ajunge la turneul final, 2-2 cu Elvetia in deplasare si 2-1 cu Iugoslavia la Bucuresti.

A treia participare consecutiva la Cupa Mondiala s-a incheiat chiar mai rau pentru Romania. Dupa 3-3 in primul meci contra Cubei, o echipa necunoscuta atunci ca de altfel si acum, ai nostri au pierdut la rejucare, cu 2-1. Nicolae Kovacs a ramas in istorie vreme de sase decenii pentru cele trei participari consecutive la Cupa Mondiala.

Anul 1939, ultimul inaintea Celui De-Al Doilea Razboi Mondial a ramas in istoria fotbalului romanesc prin recordurile stabilite de Iuliu Bodola (numarul de goluri marcate - 30, respectiv numarul de prezente in nationala - 48) si prin inaugurarea stadionului "Giulesti" din Bucuresti. La evenimentul din Grant participasera Regele Carol al II-lea si printul Mihai, viitorul monarh al Romaniei.



Istoria fotbalului romanesc (3). Perioada interbelica