Liga 1

Istoria fotbalului romanesc (2). Perioada de pionierat

Sursă foto: https://ro.wikipedia.org

Am vazut in primul episod al serialului nostru despre istoria fotbalului romanesc despre cum au aparut primele elemente ale sportului rege in spatiul Romaniei de azi.

Printre cele evocat am amintit si despre primul meci recunoscut intre doua echipe, cel care a avut loc in 1899 la Liceul Piarist din Timisoara.

Mergem mai departe si vedem ca in acelasi an 1899 alte surse amintesc de o partida care s-a disputat la Arad pe 25 octombrie sau 2 noiembrie, in functie de tipul calendarului folosit), intre echipa Club Atletic Arad si o echipa a Politehnicii din Budapesta. Oaspetii au castigat cu un zdrobitor 10-0, 4-0 la pauza.

In anii urmatori apar in Vechiul Regat primele echipe oficiale preponderent in orasele Bucuresti si Ploiesti. Este vorba de Olympia Bucuresti (1904) si Societatea Romano-Americana Ploiesti (1906). Un an mai tarziu a fost consemnat prima confruntare intre cele doua echipe. Prahovenii au castigat cu 7-1.

Anul 1907 consemneaza aparitia echipei CFR Cluj, formatie care va ramane in istorie drept campioana Romaniei in vremea coronavirusului, dar si echipele Chinezul Timisoara, C.A. Oradea (ambele in 1910), respectiv AMEFA Arad (1911).

Prima federatie. Urmasa FRF de azi

Aparitia celor catorva cluburi a pus problema unei forme de organizare, astfel ca la 1909 apare Asociatia Societatilor Sportive din Romania, care ulterior si-a schimbat denumirea in Asociatia Cluburilor de Fotbal. A fost prima formula organizatorica din istoria fotbalului romanesc si este considerata stramosul FRF de astazi.

Intre toamna anului 1909 si primavara anului 1910 are loc o prima competitie organizata de noua Asociatie. Cupa ASAR a fost castigata de Olympia Bucuresti, titlu care ulterior a devenit recunoscut la nivel national.

Anii 1910 -1916 marcheaza o adevarata explozie a fenomenului fotbalistic. Apar tot mai multe echipe si competitii locale. Printre formatiile infiintate atunci amintim de Venus Bucuresti si Sportul Studentesc (1916).

Din 1915 a ramas pana in prezent si cel mai mare scor inregistrat in campionatul national. Prahova Ploiesti a dispus de Coltea Bucuresti, cu 17-0. Un meci disputat in Capitala.



Istoria fotbalului romanesc (2). Perioada de pionierat