Liga 1

Absenta oamenilor din stadioane si dictatura televiziunilor

Intrebat la finalul meciul cu Gaz Metan Medias ce crede despre absenta spectatorilor de pe stadion, portarul Cristi Balgradean a oferit o solutie pe care televiziunile au luat-o deja in ras.

“Eu ma gandesc la o solutie, dar nu o va lua nimeni in seama. Sa nu se joace fotbal in decembrie”, a spus Balgradean, unul dintre jucatorii decisivi pentru FCSB in victoria cu Gaz Metan Medias.

Balgradean are si el partea lui de dreptate, daca ne amintim cum in anii 90, intr-o prima divizie cu 18 echipe, se punea punct turului de campionat undeva spre finalul lunii noiembrie dupa etapa a 17-a si se mai juca fotbal dupa 1 martie cand se dezghetau terenurile.

Ce s-a schimbat de atunci?

Daca atunci urmaream celebra emisiune Fotbal minut cu minut la radio, in prezent televiziunile fac jocurile in fotbalul romanesc in spatele argumentului ca prin banii platiti cluburilor intretin mare parte din activitatea acestora.

Cu alte cuvinte, fotbalul este jucat in primul rand pentru industria TV, adica implicit pentru cea de publicitate, si mai putin pentru spectatori.

“Draga Pufi (n.r. - porecla lui Balgradean), ce sa facem acum, sa jucam fotbal doar 2-3 luni pe an cand sunt temperaturi de 20 de grade?”, a venit imediat replica lui Radu Naum de la Digi Sport, una dintre detinatoarele drepturilor de televizare in Liga 1.

Cluburile romanesti nu traiesc din ticketing, conform retetei de afara, ci din acesti bani pentru drepturile de televizare. Este o realitate pe care patronii o accepta dincolo de peisajul dezolant din tribune.

Din ce vedem, singurul club din Liga 1 care incurajeaza transparent oamenii sa renunte la televizor si sa incurajeze echipa de pe stadion este CS Universitatea Craiova sub campania #inchidetelevizorul.

La ora meciului dintre FCSB si Gaz Metan Medias in Bucuresti era inregistrata o temperatura de -2 grade Celsius resimtita de corpul uman la -8 grade Celsius.



Absenta oamenilor din stadioane si dictatura televiziunilor