Fotbal International

Trei zile de doliu national in Brazilia. Cand are loc inmormantarea lui Pele

Sursă foto: twitter.com/

Brazilia, tara care traieste pentru fotbal, se afla in doliu dupa plecarea dintre noi a legendarului Pele.

Presedintele Jair Bolsonaro a decretat trei zile de doliu national in Brazilia, in semna de respect pentru cel care a fost Edson Arantes do Nascimento, cunoscut in intreaga lume ca Pele.

Acesta s-a stins din viata joi intr-un spital din Sao Paolo, la varsta de 82 de ani. Pele suferea de cancer la colon si in ultima perioada problemele de sanatate se agravasera.

Pele a urmarit Cupa Mondiala din Qatar internat in spital.

Inmormantarea lui Pele va avea loc marti, dupa cum anunta presa locala din Brazilia, la cimitirul Memorial Necropole Ecumenica doar in prezenta familiei.

Pana atunci, pe 2 ianuarie, sicriul cu trupul neinsufletit al marelui jucator va fi depus pe terenul echipei Santos, formatie pentru care Pele a jucat intre 1954 si 1975.

Pele a castigat de trei ori in cariera Cupa Mondiala, in 1958, 1962 si 1970.

De mai bine de 60 de ani, numele Pele a fost sinonim cu fotbalul. A jucat la patru Cupe Mondiale și este singurul jucător din istorie care a câștigat trei, dar moștenirea sa a depășit cu mult trofeele și recordul remarcabil de goluri.

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut in intreaga lume ca Pele, a evoluat in cariera de jucator pentru doua cluburi: Santos intre 1956 - 1974 (636 de meciuri si 618 goluri) si New York Cosmos intre 1975 -1977 (64 de meciuri si 37 goluri).

Pele a imbracat de 92 de ori tricoul nationalei Braziliei pentru care a marcat 77 de goluri.

Lumea a văzut pentru prima dată abilitățile uimitoare ale lui Pele în 1958, când a debutat la Cupa Mondială la 17 ani. El a marcat singurul gol al Braziliei în victoria din sferturile de finală a țării împotriva Țării Galilor, apoi a marcat un hat-trick în semifinală împotriva Franței și două în finala împotriva gazdei Suediei.

In intreaga lui cariera Pele a disputat 1363 de meciuri si a marcat 1281 de goluri. A obtinut nu mai putin de 37 de trofee!

FIFA l-a declarat cel mai bun jucator al secolului XX.



Trei zile de doliu national in Brazilia. Cand are loc inmormantarea lui Pele