Fotbal International

A murit marele Pele!

Sursă foto: twitter.com/pele

Pele, legenda braziliană a fotbalului care a câștigat trei Cupe Mondiale și a devenit prima vedetă mondială a acestui sport, a murit la vârsta de 82 de ani. Imaginea sa în tricoul galben al Braziliei va rămâne una emblematică.

Anuntul a fost facut, joi, de fiica legendarului jucator brazilian: "Tot ce suntem, suntem datorita tie! Te iubim infinit, odihneste-te in pace"!

In varsta de 82 de ani, Pele se afla internat in spital din 29 noiembrie 2022, cu o stare avansata a unui cancer agresiv de colon descoperit și operat în septembrie 2021, dar și din cauza unei infecții respiratorii. El a decedat din cauza cancerului de colon și a insuficienței mai multor organe. Pele ținea la sănătatea sa și s-a ferit de covid-19, iar în martie 2021 s-a vaccinat pentru a fi protejat de această boală.

Săptămâna trecută, spitalul a spus că sănătatea lui s-a înrăutățit pe măsură ce cancerul i-a progresat, toată lumea așteptând un deces iminent.

Pele a castigat de trei ori in cariera Cupa Mondiala, in 1958, 1962 si 1970.

De mai bine de 60 de ani, numele Pele a fost sinonim cu fotbalul. A jucat la patru Cupe Mondiale și este singurul jucător din istorie care a câștigat trei, dar moștenirea sa a depășit cu mult trofeele și recordul remarcabil de goluri.

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut in intreaga lume ca Pele, a evoluat in cariera de jucator pentru doua cluburi: Santos intre 1956 - 1974 (636 de meciuri si 618 goluri) si New York Cosmos intre 1975 -1977 (64 de meciuri si 37 goluri).

Pele a imbracat de 92 de ori tricoul nationalei Braziliei pentru care a marcat 77 de goluri.

Lumea a văzut pentru prima dată abilitățile uimitoare ale lui Pele în 1958, când a debutat la Cupa Mondială la 17 ani. El a marcat singurul gol al Braziliei în victoria din sferturile de finală a țării împotriva Țării Galilor, apoi a marcat un hat-trick în semifinală împotriva Franței și două în finala împotriva gazdei Suediei.

In intreaga lui cariera Pele a disputat 1363 de meciuri si a marcat 1281 de goluri. A obtinut nu mai putin de 37 de trofee!

FIFA l-a declarat cel mai bun jucator al secolului XX.



A murit marele Pele!