Europa League

Blestemul merge mai departe: Benfica pierde Liga Europa in fata lui FC Sevilla

FC Sevilla a castigat miercuri seara Liga Europa, al treilea sau trofeu in cadrul acestei competitii. Benfica, favorita meciului, a pierdut a opta finala europeana, dupa ce a fost blestemana in anul 1962 sa nu mai castige timp de 100 de ani un trofeu continental. Meciul s-a decis la loviturile de departajare, acolo unde portarul de la FC Sevilla, Beto, campion si in Romania acum doi ani, a aparat de doua ori, decisiv pentru spanioli.

In afara de a-si adauga o cupa in vitrina, Benfica voia sa sparga blestemul fostului antrenor, Bela Guttmann, un ungur evreu. Dat afara in 1962 pe nedrept, dupa ce luase doua trofee de Liga Campionilor la rand, Guttmann i-a blestemat pe cei de la Benfica "sa nu mai devina campioni europeni de acum intr-o suta de ani'. Si, de atunci, Benfica a pierdut opt finale, inclusiv cea din 2014 din Liga Europa.

Benfica a aparut in opt finale europene, in anii 1963, 1965, 1968, 1988, si 1990 in Liga Campionilor si 1983, 2013 si 2014 in Cupa UEFA/Liga Europa. Toate pierdute. Inainte de ultima finala de Liga Campionilor, cea din 1990, jucata la Viena (locul in care este ingropat Guttmann), legendarul Eusebio s-a dus si s-a rugat la mormantul fostului antrenor pentru a rupe blestemul. Degeaba, Benfica a pierdut.

Cu Sevilla, Benfica a avut cele mai mari ocazii, dar nu a reusit sa fructifice nimic. La un sfert de ora distanta de primul fluier al neamtului Felix Brych, s-a consumat primul moment fierbinte la poarta Sevillei. Garay a fost angajat in fata portii, insa Beto a fost suficient de exact incat sa respinga sutul din apropiere al stoperului.

In minutul 29, Ivan Rakitic a incercat sa profite de iesirea din poarta a lui Oblak, cu un lob de la mijlocul terenului. 

Alberto Moreno a continuat, opt minute mai tarziu, cu o executie tehnica de la 14 metri, lateral dreapta, care s-a oprit in bratele aceluiasi Oblak.

Cu cinci minute inainte de pauza, Bacca a solicitat penalti la un presupus fault comis de Luisao pe 6 metri.

Minuntele de prelungiri, doua la numar, au livrat si cele mai mari ocazii la poarta aparata de fostul goalkeeper al lui CFR Cluj. In prima faza, Beto a scos senzational din fata lui Maxi Pereira, la o minge inalta trimisa periculos in careu, pentru ca mai apoi sa intervina spectaculos la sutul din zona punctului cu var al lui Rodrigo.

Partea secunda a debutat incendiar, cu cate o ocazie importanta la fiecare dintre cele doua porti. Initial, Pareja a respins aproape de pe linia portii sutul lui Lima, demarcat, pentru ca Reyes, in minutul 53, sa nu poata trimite in plasa de la 11 metri, dupa ce scapase de masivul Luisao.

Brigadei conduse de neamtul Felix Brych i-a scapat faultul comis de Moreno asupra lui Lima in suprafata de pedeapsa, patru minute mai tarziu, spre disperarea atacantului "vulturilor". A fost al doilea penalti cerut de "oaspeti", dupa ce Gaitan a fost oprit din alergare de Fazio, prin fault, in ultimele secvente ale primului act.

Cu cinci minute inainte de finalul primelor 90 de minute, Beto a iesit din nou in evidenta printr-o parada senzationala, sub bara transversala, la sutul in forta al lui Nico Gaitan.

Cea mai mare ocazie de gol a echipei pregatite de Unai Emery a fost irosita de Bacca, in minutul 102, dupa ce varful gruparii spaniole a luat mingea din propriul teren si a ratat in situatie de unu la unu cu goalkeeperul advers.

Cardozo si Rodrigo au ratat rand pe rand la loviturile de departajare, in timp ce fotbalistii Sevillei nu s-au impotmolit deloc, impunandu-se in cele din urma cu 4-2. Kevin Gameiro a transformat cu sete ultimul penalti.

Sevilla: Beto - Coke, Pareja, Fazio, Alberto Moreno - Carrico, Mbia - Reyes (Marin 78, Gameiro 104), Rakitic, Vitolo (Figueras 110) - Bacca

Benfica: Oblak - Maxi Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (Cardozo 98) - Ruben Amorim, Andre Gomes, Gaitan (Cavaleiro 119) - Sulejmani (Almeida 25), Lima, Rodrigo

Arbitru: Felix Brych

Cartonase galbene: Fazio 11, Moreno 13, Coke 98/ Siqueira 30, Almeida 100

Cartonase rosii: -

Stadion: Juventus Stadium



Blestemul merge mai departe: Benfica pierde Liga Europa in fata lui FC Sevilla