Echipa Nationala

Ce urmeaza pentru Romania: Cum ne putem califica la EURO 2020, avem doua solutii

Sursă foto: facebook.com/NationalaRomanieiOfficial/

Obiectivul Romaniei este de a se califica la EURO 2020, unde tricolorii ar avea sansa sa evolueze pe propriul teren, pe Arena Nationala, iar drumul spre Campionatul European se putea face prin doua cai. Prima a fost ratata, dar nu de tot. Ne putem califica inca fie in preliminariile EURO 2020, fie sa revenim in playoff-ul Nations League.

Am explicat aici simplu si pe intelesul tuturor ce inseamna formatul din Liga Natiunilor.

Aceasta noua inventata de UEFA va acorda patru locuri la turneul final al Campionatului European din 2020, cate unul pentru castigatoarele fiecarei sub ligi, Liga A, B, C si D.

Romania a facut parte din Liga C si ar fi trebuit sa castige grupa din care a facut parte, cu Serbia, Muntenegru si Lituania, pentru a merge in playoff-ul de patru al Ligii C.

Ne-am clasat pe doi, la doua puncte in spatele Serbiei, iar remiza cu Muntenegru de pe teren propriu din prima partida s-a dovedit decisiva sau neputinta de a invinge Serbia intr-unul din cele doua meciuri incheiate la egaliatate. 

Prin castigarea grupei mergeam in playoff si am fi intalnit Scotia, Finlanda sau Norvegia pentru un loc la Campionatul European, scapand astfel de emotiile unor preliminarii, amintim din nou, cu conditia de a castiga finala Ligii C, un lucru anevoios.

Am ratat si „premiul al doilea”, cel care consta in plasarea intr-o urna valorica superioara, este vorba de a treia. Astfel ca la tragerea la sorti pentru preliminariile lui EURO 2020 vom fi in a patra urna valorica si am putea intalni adversari dintre cei mai puternici.

Selectionerul Cosmin Contra ramane insa optimist: “Vom vedea la tragere. Vom avea o grupa foarte greau sau poate nu vom avea o grupa asa de grea. Poate picam cu adversari mai accesibili. Nu-mi doresc nimic, vom vedea atunci. Ne putem califica cu aceasta atitudine, putem sa ne batem cu orice echipa”.

Cum putem ajunge la EURO 2020?

Chiar daca am ratat acum playoff-ul Ligii Natiunilor, inca mai puterm reveni in el.

La acest moment avem doua sanse de calificare la EURO 2020. Prima si cea ai simpla este calificarea la European din preliminariile competitiei. Vor fi 10 grupe, iar primele doua clasate vor merge direct la turneul final.

Insa, daca vom rata calificarea din preliminarii mai avem o sansa, iar aceasta se numeste tot Nations League. Dupa terminarea preliminariilor pentru EURO 2020 va incepe playoff-ul Nations League, in cadrul caruia inca am mai putea avea acces, chiar daca nu am terminat pe locul 1 grupa din Liga Natiunilor.

Sansa noastra in acest caz se numeste Serbia. Daca Serbia se va califica la EURO 2020 in preliminarii, iar noi nu, atunci Romania  ii va lua locul Serbiei in playoff-ul Ligii Natiunilor. In acest caz ne vom bate pentru unul dintre cele 4 locuri de European pe care le va oferi Nations League pentru cele 16 echipe din playoff. In cadrul acestui scenariu, va fi ultima sansa si va trebui sa castigam playoff-ul Ligii C din care pe moment am fost eliminati, pentru a lua biletul pe care scrie EURO 2020.



Ce urmeaza pentru Romania: Cum ne putem califica la EURO 2020, avem doua solutii