Echipa Nationala

Liga Natiunilor, explicata pe intelesul tuturor: Romania are sanse la EURO 2020 chiar si daca nu isi castiga grupa Nations League

Romania trebuie sa bata diseara Muntenegru, iar Serbia sa nu castige cu Lituania, pentru ca tricolorii sa castige Grupa 4 din Liga 1 a Ligii Natiunilor. Miza castigatoarei grupei este locul in playof-ul EURO 2020, dar chiar si un loc 2 in Grupa 4 poate obtine, in cele din urma, un bilet de playoff pentru Romania.

Liga Natiunilor are un regulament complicat aparent, dar nu este chiar asa. Compusa din 4 Ligi (A, B, C si D), fiecare continand cate 4 grupe, aceasta noua competitie are miza ei. Miza o reprezinta cele 4 locuri directe pentru EURO 2020 oferite pentru fiecare castigatoare a Ligilor A, B, C si D din Nations League.

Castigatoarele Ligilor Nations League se vor stabili doar intre castigatoarele grupelor din fiecare Liga. Cu alte cuvinte, Ligile Nations League nu se amesteca, fiecare are traseul ei. 

Castigatoarele fiecarei Grupe din fiecare Liga a Nations League, in total 16, vor avea locul asigurat in playoff-ul competitiei, cel care asigura la final 4 locuri direct la EURO 2020. La ce ajuta acest lucru? Ajuta pentru ca, daca in preliminariile obisnuite la EURO 2020 una dintre castigatoarele grupelor Nations League este eliminata, atunci ea are sansa de a evolua in playoff-ul Nations League cu o a doua oportunitate de calificare la EURO 2020.

Cronologia ajuta pentru a intelege cum se va juca pana la EURO 2020. Intai se termina grupele Nations League, apoi se joaca preliminariile EURO 2020 (20 de echipe merg direct la EURO 2020), iar dupa aceea are loc playoff-ul Nation League unde mai raman 4 locuri disponibile pentru EURO 2020 care se vor oferi cate unul pentru fiecare castigatoare de Liga din playoff-urile Nations League.

Cele mai mari sanse de a termina pe locul 1 in Grupa 4, Liga C (cea a Romaniei) le are Serbia. Asadar, Serbia ar avea, in cazul in care castiga grupa noastra, un loc asigurat in playoff-ul Nations League si a se bate pentru locul la EURO 2020 oferit pentru castigatoarea Ligii C a Nations Legue.

Insa, tot in cazul in care Serbia castiga Grupa 4 din Liga C a Nations League, dar dupa aceea se califica direct la EURO 2020 terminand pe locul 1 sau 2 in preliminariile obisnuite, atunci locul al doilea din Grupa 4 al Ligii C din Nations League, pe care ar putea sa il ocupe Romania, va merge in playoff-ul Nations League in locul Serbiei. In acest caz, Romania ar avea sansa sa castige playoff-ul Ligii C din Nations League pentru a ajunge la EURO. Iar aici cu adevarat se va intelege miza Nations League.

Bineinteles, cel mai bine pentru Romania este sa isi castige Grupa 4 din Nations League. In acest caz, ar avea asigurat un loc in playoff-ul Ligii C, in cazul in care ar rata calificarea la EURO 2020 direct din preliminarii.

Cel mai simplu ar fi, indiferent de ceea ce Romania va face in Nations League, ca tricolorii sa se califice la EURO 2020 direct din preliminariile EURO 2020 fara a mai sta la mana a ceea ce s-a intamplat sau se va intampla in Nations League.



Liga Natiunilor, explicata pe intelesul tuturor: Romania are sanse la EURO 2020 chiar si daca nu isi castiga grupa Nations League