Fotbal

TVR a facut jaf: EURO 2012 vandut la o zecime din pret, drepturi sportive de 30 de milioane date cu 4 milioane

Cel mai controversat document din istoria TVR este acum public: un contract cu Romtelecom, pentru divizia Dolce Sport, încheiat, atentie, la jumatatea ofertei minime înaintate de Dolce Sport. Si acesta este doar unul dintre motivele majore pentru care actul nu a fost prezentat niciodata în forma scrisa Consiliului de Administratie (CA) al TVR si nici parlamentarilor din comisiile de cultura.

Cu toate ca i-a fost solicitat oficial, în nenumarate rânduri, atât de membrii CA, cât si de parlamentari, fostul presedinte-director general al TVR Alexandru Lazescu a reusit sa pastreze contractul ca pe un secret personal. Dupa ce a fost demis de parlament, organele abilitate s-au autosesizat despre neregulile de la TVR si au demarat o ancheta penala, însa, în paralel, ies la iveala detalii despre dezmatul pe bani publici care a dus televiziunea publica în sapa de lemn...

TVR a cedat drepturile pentru un pret mai mic chiar si decât cel oferit de Dolce Sport!
Culmea tupeului

Preturi de dumping, de 10 ori mai mici

Pe 23 noiembrie 2010, Vlad Enachescu, director general al Dolce Sport, îi înainta lui Dan Radu, pe atunci consilier al presedintelui-director general al TVR, Alexandru Lazescu, oferta pentru sublicentierea mai multor evenimente sportive.

Aceasta prevedea un minimum de 8.910.000 de euro si un maximum de 9.160.000 de euro. Oferta era lansata în conditiile în care TVR cheltuia 30 de milioane de euro pentru evenimentele sportive vizate de Dolce spre sublicentiere, inclusiv exclusivitati.

La aproape un an, pe 8 noiembrie 2011, contractul dintre TVR si Romtelecom s-a semnat, însa pentru o suma de doar 4.650.000 de euro (3.750.000 de euro plus TVA).

Astfel, pentru Jocurile Olimpice, eveniment sportiv achizitionat de TVR cu 12 milioane de euro, s-a oferit initial de catre Dolce Sport 1.750.000 de euro si s-a semnat pentru 600.000 de euro plus TVA.

La fel, Campionatul Mondial de fotbal, ofertat de Dolce Sport cu 1.750.000 de euro, a fost luat cu 1.150.000 de euro plus TVA.

Euro 2012 a fost cumparat de TVR cu 9,3 milioane de euro si a fost sublicentiat catre Dolce Sport, cu tot cu exclusivitatea pentru cele mai importante meciuri, la doar... 1,1 milioane de euro plus TVA.

Întrebarea este cine a negociat din partea TVR astfel încât Dolce Sport a reusit sa cumpere toate evenimentele sportive dorite la jumatate din pretul oferit initial sia la preturi infime in general?

Competitie Cât a plãtit TVR Pret initial oferit de Dolce Pret final plãtit de Dolce
EURO 2012 9,3 milioane euro 1,75 milioane euro 1,1 milioane euro
JO 2012 12 milioane euro 1,75 milioane euro 600.000 euro
CM 2014 necunoscut 1,75 milioane euro 1,15 milioane euro



 

Plati esalonate pâna în vara lui... 2014

Si pentru ca toate conditiile contractului sa fie în defavoarea TVR, Dolce Sport are termene de plata care se întind pâna în iulie 2014, în pofida faptului ca, atentie, televiziunea publica plateste totul în avans, chiar si cu un an înainte de derularea evenimentului propriu-zis.

TVR plateste totul în avans, dar accepta rate pâna în 2014
Nesimtirea continua

Astfel, prima transa de bani de la Dolce Sport, un milion de euro plus TVA, a fost încasata de TVR pe 15 decembrie 2011. A urmat o alta transa, de 500.000 de euro plus TVA, pâna pe 15 aprilie 2012, suma pe care Dolce Sport a achitat-o cu o întârziere de 17 zile, gratie bunavointei lui Alexandru Lazescu. Rata de 550.000 de euro plus TVA, scadenta pe 10 iunie 2012, neachitata de Dolce Sport, a dus la „ruperea” contractului.

Ulterior, în nici 24 de ore, TVR si Dolce Sport au cazut la pace si au reluat colaborarea, urmând ca Dolce Sport sa pastreze calendarul platilor. Urmatoarea transa va fi însa ultima din acest an: 550.000 de euro plus TVA pâna pe 5 iulie 2012.

Apoi, tot anul 2013 nu se va face nicio plata de la Dolce Sport catre TVR. Ultimele doua rate prevazute în contract, ambele în valoare egala de 575.000 de euro plus TVA, au scadenta pe 15 iunie 2014, respectiv 15 iulie 2014.

Penalitati de întârziere de 0,75% pe zi

Contractul mai prevede costuri tehnice detaliate în acte aditionale semnate ulterior si penalitati de întârziere de 0,75% pe zi. Astfel, pentru rata de 550.000 de euro plus TVA întârziata 17 zile, TVR trebuia sa încaseze penalitati totale de 70.125 de euro plus TVA.

Totodata, în cazul întârzierilor la plata, Dolce Sport nu are dreptul de a invoca clauza de neexecutare a contractului si pierde dreptul de sublicentiere, ramânând însa obligat la plata sumelor prevazute în contract, inclusiv a penalitatilor aferente. În caz de forta majora, partile au convenit ca vor relua „discutiile de buna credinta pentru ameliorarea efectelor acestuia”.

Contractul poate înceta la expirarea duratei acestuia, la încetarea contractelor TVR cu contractantii primari si prin acordul scris al partilor. Oricare parte poate rezilia contractul „daca cealalta parte a dat declaratii si garantii false”, daca cealalta parte nu-si respecta obligatiile în 10 zile de la atentionarea sau notificarea scrisa a neexecutarii sau daca cealalta parte este dizolvata.

Mai interesant, la capitolul despagubiri, nici TVR, nici Dolce Sport nu va raspunde pentru pierderile de profit ale celeilalte parti.

Totodata, în caz de declaratii si garantii false, partea în culpa e obligata la despagubiri la valoarea prejudiciului produs. Daca TVR si Dolce Sport nu ajung la un acord dupa negocieri, TVR e obligata sa înapoieze banii Dolce Sport în termen de cinci zile de la data primirii facturii de rambursare emise de Romtelecom.

Vlad Enachescu, directorul general Dolce Sport, nu se numara printre semnatarii contractului, însa numele lui e mentionat ca persoana de contact pentru notificarile între TVR catre Romtelecom.

Sursa: Ziarul Ring



TVR a facut jaf: EURO 2012 vandut la o zecime din pret, drepturi sportive de 30 de milioane date cu 4 milioane